Slane torte će ulepšati svaku svečanu trpezu, a ova se pravi od svima omiljenih sastojaka. Ispržite palačinke, a zatim ih premažite bešamelom i preko ređajte mleveno meso koje podseća na čuveni bolonjeze sos. Na kraju pospite sirom i ispecite i eto najlepše slane torte. Za ovo jelo ne morate da budete iskusna domaćica ili profesionalni kuvar, jedino na šta treba da obratite pažnju jeste da bešamel ne izgori.
- Sastojci:
- 500 ml mleka
- 2 jajeta
- 1/2 šolje vode
- 220 g brašna
- 450 g mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 1/2 paprike
- 2-3 čena belog luka
- origano
- 2 kašike paradajz paste
- Za sos:
- 30 g putera
- 3 kašike brašna
- 500 ml mleka
- muškatni oraščić
- 150 g sira
Priprema:
Umutite jaja, pa dodajte mleko, vodu, malo soli i brašno. Sjedinite smesu mikserom, pa ispržite palačinke. Malo nauljite tiganj, sipate kutlaču smese i pržite. U drugom tiganju propržite seckani crni luk, pa dodajte mleveno meso, mleveni beli luk, seckanu papriku, origano, posolite i pobiberite. Sipajte paradajz pastu i promešajte. Pržite dok ne bude gotovo. U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno. Mešajte dok ne dobije boju, pa sipajte mleko. Posolite i dodajte muskatni oraščić. Kuvajte dok ne dobijete gušću smesu. Palačinku stavite na sredinu pleha obloženog pek papirom. Premažite bešamelom, pa sipajte malo mesa. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednja treba da bude palačinka koju ćete premazati bešamelom. Pospite rendanim sirom i pecite u rerni na 190°C oko 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Čokoladni kolač za početnike
Grašak s piletinom u paradajz sosu
Kupice od zapečenog pire krompira