LIKER OD MALINE: Ne zna se da li je ukusniji ili lepše miriše, a mnogi ga koriste i kao "lek" za cirkulaciju

Napravite domaći liker od maline po ovom jednostavnom receptu.

Shutterstock

Sezona je malina koje su poznate po svom blagotvornom delovanju na naš organizam. Bogate su vitaminima C, B i A  i najbolje je da se konzumiraju sveže, ali su nezaobilazan dodatak mnogim kolačima, a od njih može da se napravi zdav sok i liker koji je odličan za cikulaciju i krvnu sliku.

Odaberite sveže maline, zdrave i zrele, a vodite računa i odstranite one oštećene ili nezrele.

Sastojci:

  • 1 kg malina
  • 1 kg šećera
  • 1 l domaće rakije

Priprema:

Maline pažljivo operite, pa ih dobro prosušite ubrusom, ali vodite računa da ih ne zgnječite. Nakon toga poređajte ih u teglu zapremine oko 3 litre, pospite ih šećerom, a onda sve zajedno zalijte sa rakijom. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji dvadesetak dana na toplom mestu, ali ne treba da stoji na direktnom suncu, kao što je to običaj sa ostalim likerima. Povremeno protresite teglu, da se šećer u potpunosti istopi. Nakon tog vremena voće procedite kroz gazu ili cedilju, a možete plodove da sačuvate za pripremu kolača i raznih poslastica. Gotov liker sipajte u staklene flaše i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Može odmah da se konzumira, ali ukus će biti daleko bolji ako odstoji neko vreme.

Izvor: Stvar ukusa