Lazanje spadaju u čuvena italijanska jela, a prave se sa bešamel i bolonjeze sosom. Ako želite malo da promenite ovo popularno jelo, mi vam predlažemo da napravite lazanje sa piletinom, spanaćem i nekoliko vrsta sira. Jednako su ukusne kao i originalne, a priprema je toliko jednostavna da uspeva i početnicima u kuhinji.
- Sastojci:
- 9 kora za lazanje
- 900 g belog mesa
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 4 kašike neslanog putera
- 75 g brašna
- 300 ml pilećeg bujona
- 150 ml pavlake za kuvanje
- 150 ml mleka
- 150 g spanaća
- 3 čena belog luka
- Za sos od sira:
- 15 oz ricotta
- 1 jaje
- 1/4 šolje peršuna
- 1/4 šolje parmezana
- 3 šolje mocarela sira
Priprema:
Kore za lazanje skuvajte al dente, pa procedite, a onda prelijte hladnom vodom i ostavite sa strane. Piletinu skuvajte ili propržite, pa isecite sitno. U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte puter i kada se istopi dodajte i brašno. Mešajte dok brašno ne dobije zlatnu boju, pa sipajte bujon, mleko i pavlaku za kuvanje. Posolite i pobiberite. Kuvajte još par minuta, pa dodajte mleveni beli luk i seckani spanać. Promešajte i posle 2 minuta sklonite sa šporeta. U drugoj posudi umutite rikotu, rendanu mocarelu i parmezan. Dodajte seckani peršun i lepo sjedinite. Odvojite malo sa strane. U posudu u kojoj ćete peći sipajte malo sosa sa spanaćem, pa poređajte 3 kore za lazanje da pokriju dno, a zatim sipajte pola smese sa sirom, poređajte pola količine piletine, a onda sipajte trećinu sosa sa spanaćem. Preko stavite još 3 kore, pa ponovite. Premažite drugu polovinu smese sa sirom, pospite drugom polovinom belog mesa i premažite još trećinom sosa od spanaća. SPoređajte poslednje 3 kore, pa sipajte sos od spanaća, a preko premažite sos od sira koji ste odvojili sa strane. Ubodite čačkalice i prekrijte providnom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 45 minuta, a onda skinite foliju i pecite još 2-3 minuta. Ostavite da odmori 10 minuta, pa secite.
Izvor: Stvar ukusa