Jedan od najpoznatijih italijanskih specijaliteta su svakako lazanje, a njihova priprema nije nimalo komplikovana. Koristi se ragu umak koji se pravi tako što se u paradajz sosu krčka mleveno meso, a kako je u toku Uskršnji post, zamenite mrsne namirnice raznovrsnim povrćem koje će obogatiti čuveno jelo. Ovaj recept uspeva bukvalno svima, a super je i to što sastojci nisu skupi. 

  • Sastojci:
  • 9 posnih kora za lazanje 
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 3 čena belog luka
  • 1 paprika
  • 1 tikvica
  • 1 šolja isečenih pečuraka
  • 1 konzerva seckanog pelata 
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 3 šolje rendanog biljnog sira 

Priprema:

Kratko kuvajte kore za lazanje, kao što piše na uputstvu. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk, mleveni beli, papriku, tikvice i pečurke. Dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajte pelat, bosiljak, origano, so i biber. Promešajte da se sve lepo sjedini. Kuvajte dok ne proključa, a onda ostavite još 10-15 minuta. U tepsiju dimenzija 23x33 cm sipajte malo sosa, pa poređajte kore za lazanje. Pospite rendanim sirom, pa opet sos, kore i tako dok ne utrošite sastojke. Poslednji sloj neka bude rendani sir. Pokrijte aluminijumskom folijom posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 25 minuta. Skinite foliju i pecite još 10-15 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE