Ideja zaručak nikad dosta, pogotovo u toku Uskršnjeg posta, jer tada ljudi najviše ostaju bez inspiracije i boje se kako će im obroci biti isti. Ako ste ljubitelj italijanske kuhinje, a skoro svi je obožavaju, onda sigurno volite i lazanje, jedno od najpopularnijeg jela. Napravite posnu verziju ovog čuvenog jela, tako što ćete originalni bešamel zameniti posnim, a mleveno meso povrćem.Uživaćete u svakom zalogaju, a još jedna prednost je što se brzo sprema.
- Sastojci:
- posne kore za lazanje
- 1 šargarepa
- 1 koren peršun
- 2 tikvice
- 2 patlidžana
- 1 paprika
- 1 crni luk
- 3-4 čena belog luka
- 800 ml pelata
- 2 kašike paradajz paste
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice italijanskog začina
- 2 kašičice slatke paprike
- biljni sir
- Za bešamel sos:
- 3 kašike margarina
- 3 kašike brašna
- 3 šolje posne pavlake za kuvanje
- so, biber, muskatni oraščić
Priprema:
U tiganju zagrejte malo ulja, pa dodajte seckani crni luk. Kada omekša dodajte i seckani beli luk, a posle minut i seckanu šargarepu, kao i koren peršuna i papriku. Kada povrće malo omekša dodajte i oprane i seckane tikvice i patlidžan, pa dobro promešajte. Zatim posolite, pobiberite, pospite italijanskim začinom i slatkom paprikom. Promešajte i dodajte paradajz pastu i pelat. Sve lepo sjedinite i krčkajte još 5 minuta, pa sklonite sa šporeta. Rastopite margarin, pa dodajte brašno i kuvajte još 2 minuta, uz brzo mešanje. Zatim sipajte posnu pavlaku za kuvanje, posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Kuvajte dok se ne zgusne, pa sklonite sa šporeta. U tepsiju poređajte kore, pa prelijte bešamelom, a onda sipajte povrće i rasporedite. Ređajte tako dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji red treba da bude povrće. Pospite rendanim sirom i pecite na 200°C oko 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem