Ideja zaručak nikad dosta, pogotovo u toku Uskršnjeg posta, jer tada ljudi najviše ostaju bez inspiracije i boje se kako će im obroci biti isti. Ako ste ljubitelj italijanske kuhinje, a skoro svi je obožavaju, onda sigurno volite i lazanje, jedno od najpopularnijeg jela. Napravite posnu verziju ovog čuvenog jela, tako što ćete originalni bešamel zameniti posnim, a mleveno meso povrćem.Uživaćete u svakom zalogaju, a još jedna prednost je što se brzo sprema. 

  • Sastojci:
  • posne kore za lazanje
  • 1 šargarepa
  • 1 koren peršun
  • 2 tikvice
  • 2 patlidžana
  • 1 paprika 
  • 1 crni luk
  • 3-4 čena belog luka
  • 800 ml pelata 
  • 2 kašike paradajz paste
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice italijanskog začina
  • 2 kašičice slatke paprike 
  • biljni sir 
  • Za bešamel sos:
  • 3 kašike margarina
  • 3 kašike brašna
  • 3 šolje posne pavlake za kuvanje
  • so, biber, muskatni oraščić 

Priprema:
U tiganju zagrejte malo ulja, pa dodajte seckani crni luk. Kada omekša dodajte i seckani beli luk, a posle minut i seckanu šargarepu, kao i koren peršuna i papriku. Kada povrće malo omekša dodajte i oprane i seckane tikvice i patlidžan, pa dobro promešajte. Zatim posolite, pobiberite, pospite italijanskim začinom i slatkom paprikom. Promešajte i dodajte paradajz pastu i pelat. Sve lepo sjedinite i krčkajte još 5 minuta, pa sklonite sa šporeta. Rastopite margarin, pa dodajte brašno i kuvajte još 2 minuta, uz brzo mešanje. Zatim sipajte posnu pavlaku za kuvanje, posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Kuvajte dok se ne zgusne, pa sklonite sa šporeta. U tepsiju poređajte kore, pa prelijte bešamelom, a onda sipajte povrće i rasporedite. Ređajte tako dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji red treba da bude povrće. Pospite rendanim sirom i pecite na 200°C oko 20 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE