Postoje dve verzije kanelona za koje ceo svet zna. Jedna je sa bolonjeze sosom, dakle mlevenim mesom i u crvenom sosu, a druga je, kako je Italijani zovu - "verde", odnosno "zelena". Priprema se sa spanaćem i bešamelom. Ako ste ljubitelj pečuraka, obavezno probajte i ovaj recept.
Kaneloni sa šampinjonima i kačkavaljem, uz dodatak mirišljave slaninice - kao iz najboljih italijanskih restorana!
Sastojci:
- 1 pakovanje kanelona (16 komada)
- 400 g šampinjona
- 100 g pančete
- 5-6 čenova belog luka
- 150 g narendanog kačkavalja
- malo belog vina
- 2 dl paradajz pelata
- so
- biber
- biljni začin
- majčina dušica
Bešamel:
- 0,3 dl ulja
- 20 g brašna
- 3 dl mleka
- biljni začin
- muskatni oraščić
Priprema: Bešamel sos: Na zagrejanom ulju propržiti brašno dok ne dobije blago zlatnu boju. Skloniti s vatre, pa postepeno dodavati mlako mleko i sve vreme mešati da se ne naprave grudvice. Vratiti na vatru, i uz mešanje, sačekati da sos proključa. Dodati biljni začin i nastrugani muskatni oraščić.
Kaneloni: Beli luk sitno iseći i propržiti na ulju. Dodati iseckanu pančetu. Kad zamiriše, dodati na listiće iseckane šampinjone. Dinstati dok ne ispari tečnost, pa zaliti sa malo belog vina. Dodati so, biber, majčinu dušicu i po ukusu biljnog začina. Kad se sve fino udinstalo, dodati usitnjen paradajz pelat i narendani kačkavalj. Skloniti s vatre, izmešati, pa kad se prohladi napuniti kanelone. Pleh za pečenja nauljiti, premazati sa malo bešamela, pa poređati napunjene kanelone. Preko zaliti pripremljenim bešamelom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 18-200 stepeni Celzijusovih, oko 20-ak minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem