Sada zaboravite na kalorije, kilograme i dijetu! Razlog? Čari tradicionalnog jela iz istočne Srbije. Verujte nam, nećete zažaliti! Sve će vam biti jasno kada budete uživali u jedinstvenom ukusu belmuža zbog kojeg će vaš stomak biti srećan, a vaša nepca i više nego zadovoljna. Sastojci za ovo jelo su takođe jednostavni, međutim, ne može se isto reći za pripremu.

Naime, da bi se ovo jelo uspešno napravilo, neophodno je konstantno mešanje koje zahteva veliku fizičku snagu.

Pročitajte i ORIGINALNI RECEPT: Cicvara, srpsko jelo Nemanjića

Zbog toga ga češće pripremaju muškarci, a za pripremu je potreban mladi kravlji ili ovčiji sir koji ne sme da odstoji više od dva dana, kukuruzno brašno i so. Ukoliko vam se priprema ovog jela učini isuviše komplikovanom, uvek možete posetiti čuvenu Belmužijadu u Svrljigu i uživati u belmužu najvećih majstora.

Spremaju ga i domaćice, ali je odavnina poznato da je belmuž muško jelo. Pretpostavlja se da je tako i dobio naziv, bel – jer se pravi od belog sira, i muž – kao jak muškarac.

Ekstra savet: Kažu da uz belmuž najbolje ide domaća rakija.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: serbia.com