Ovaj višenamenski sos se brzo i lako priprema, a pečurke spadaju u jednu od najzdravijih namirnica.

Sastojci:

500 g šampinjona

30 g suvih vrganja

1 veća glavica luka

2 čena belog luka

150 ml belog vina

100 ml pavlake za kuvanje

2 grančice svežeg timijana

2 prstohvata soli

malo bibera

maslinovo ulje

Priprema:

Suve vrganje prelijte s 50 ml vode i pustite da se dobro namoče. Potom ih zajedno s vodom u kojoj su se namakale prebacite u blender ili ih štapnim mikserom pretvorite u pire.

Zagrejte širi, dublji tiganj, pa dodajte ulje, sitno seckani luk, zgnječeni beli luk, majčinu dušicu, pa na laganoj vatri dinstajte oko 6-7 minuta dok luk ne omekša.

Potom dodajte šampinjone koje ste isekli i nastavite da dinstate  narednih 5-6 minuta, dodajte belo vino i pustite da se sve zajedno kuva nekih 7-8 minuta. Potom dodajte vrganje koje ste pretvorili u pire, posolite i pobiberite te dinstajte narednih 10 minuta.

Pred kraj dodajte pavlaku za kuvanje, sve izmešajte i kuvajte još nekoliko minuta do željene gustoće.

Ovako pripremljen sos poslužite uz testeninu, pirinač ili uz meso.

Jeste li znali da su pečurke jedna od 10 najzdravijih namirnica na svetu? Konzumirajte ih češće, od njih možete napraviti i fini rižoto, potaž, možete ih ispeći na tiganju i jednostavno dodati u salatu.

Prijatno!

Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zadovoljna.hr