PIKANTNI PILEĆI KROKETI: Obožava ih ceo svet, a u isto vreme su i hrskavi i mekani (VIDEO)

Ako vam dolaze gosti ili imate neko slavlje obavezno poslužite pileće krokete.

Printscreen/YT/Platin' It With Wendy

Kroketi se prave u obliku loptice ili valjka od različitih sastojaka, a onda se pohuju. Francuski kuvar, Ogist Eskofije, je prvi osmislio recept za ovo fantastično predjelo i to 1898. godine. Danas postoji mnogo verzija čuvenih sitnih zalogaja, a skoro svaka kultura je razvila sopstveni recept. Od originalnog goveđeg kroketa nastali su oni od riblji, pileći, vegetarijanski i mnogi drugi... Predlažemo da isprobate i ove koji se prave od belog mesa i krompira, a pikantnost im daje ljuta papričica. Ako niste ljubitelj slobodno je izbacite. 

  • Sastojci:
  • 1 crni luk 
  • 4 čena belog luka
  • 1 ljuta papričica 
  • 3 kašike brašna
  • 100 ml pilećeg bujona 
  • 500 g pilećeg filea 
  • 1/3 kašičice muskatnog oraščića
  • 400 g krompira
  • 2 žumanceta 
  • 2 kašike putera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kašike seckanog peršuna 
  • 200 g tvrdog sira 
  • Za poh: 
  • 1 šolja brašna
  • 2 belanceta
  • 1 šolja prezli

Priprema:

Piletinu skuvajte, pa procedite i kada se ohladi izrendajte. Zatim u tiganju propržite sitno seckani crni luk, pa posle 1-2 minuta dodajte mleveni beli, a onda i sitno secaknu ljutu papričicu. Poslite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Promešajte i kada povrće omekša dodajte brašno i bujon. Pržite i brzo mešajte par sekundi. Pazite da ne zagori, a onda dodajte i meso. Brzo mešajte, a kada se sastojci sjedine sklonite sa šporeta. Krompir skuvajte, pa procedite i izrendajte na sitno rende. Dodajte puter i limunov sok, kao i žumanca. Posolite, dodajte rendani sir i secakni peršun, pa promešajte. U smesu sa krompirom dodajte i smesu sa mesom. Sve dobro sjedinite, pa oblikujte loptice i ređajte u nauljenu tepsiju. Pokrijte providnom folijom i stavite u zamrzivač na sat vremena. U jednoj posudi umutite belanca, u drugu sipajte brašno, a u treću prezle. Uvaljajte krokete prvo u brašno, pa u žumanca i onda u prezle. Pržite u dosta zagrejanog ulja i vadite na ubrus da se ocede. Ako želite možete i da ih ukrasite.  

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE