Svi ljubitetlji mesa znaju da ako ga prvo marinirate, pa termički obradite ono ima mnogo bolji ukus. Marinada ga omekšava, a sastojci u njoj ga čine aromatičnijim i lepšim. Ako se spremate za Prvi maj ili samo želite da napravite fantastičan obrok, za vas smo izdvojili top 5 marinada koje će svako meso učiniti mnogo ukusnijim. Takođe, otkrivamo vam i jedan trik koji će vam dosta olakšati kuvanje, a to je da kada žilavo meso prelijte sokom od limuna ono bude mnogo mekše. Nikada ne marinirajte u metalnim posudama, jer će meso biti gorko, već koristite staklenu, plastičnu ili keramičku posudu.
Što krupnije isečete sastojke, to će se bolje marinirati. Da bi upili marinadu što više i bolje, viljuškom pritisnite sastojke na nekoliko mesta.
SLATKO-KISELA MARINADA
- Sastojci:
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašike crvenog vina
- 3 čena mlevenog belog luka
- 1 kašičica rendanog svežeg đumbira
- 1 kašičica mesa
- malo bibera
- malo slatke mlevene paprike
Priprema:
Pomešajte sve sastojke za marinadu, pa premažite meso i ostavite da odstoji minimum 3 sata, a najbolje je oko 8-9 sati.
MLEČNA MARINADA
- Sastojci:
- 1 kiselo mleko
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašičice kurkume
- 1 karanfilić
- prstohvat cimeta
PIKANTNA MLEČNA MARINADA
- Sastojci:
- 1 kiselo mleko
- 1,5 kašičica ljute mlevene paprike
- 1 kašika soka od limuna
MARINADA SA LIMUNOM
- Sastojci:
- 2 kašike sok od limuna
- 2 kašike ulja
- rendana kora limuna
- sveža nana
- origano
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i premažite meso. Količinu možete priladođavati vašem ukusu.
MARINADA ZA RAŽNJIĆE
- Sastojci:
- 2 kašike senfa
- 4 kašike majoneza
- prstohvat mlevenog bibera
- 2 crna luka
- 1 limun
- 2 lovorova lista
- so
Priprema:
Meso isecite na komadiceć, pa pobiberite. Prelijte majonezom i senfom koji ste prethodno pomešali, i lepo sjedinite. Stavite lovorov list i pospite seckanim lukom. Sve to prelijte sokom od limuna i ostavite da se marinira 8 sati. Meso solite pre nego što ga stavite na roštilj.
Izvor: Stvar ukusa