Sastojci:
Za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika brašna
- 200 g sveže blitve
- 1 kašičica soli
- pola kašičice praška za pecivo
Za fil:
- 200 g krem sira
- 150 g feta sira
- 100 g sitno seckane šunke
- 1 kašika kisele pavlake (opciono)
Priprema rolata:
Rolati su odlična ideja za slavsku trpezu, jer su i ukusni i dekorativno izgledaju na ovalu.
Blitvu operite i kratko obarite u ključaloj vodi (2-3 minuta). Ocedite i ispasirajte štapnim mikserom ili seckalicom.
Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg. U drugoj posudi umutiti žumanca sa solju, zatim dodajte pasiranu blitvu i lagano umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Postepeno dodajte umućeni sneg od belanaca, lagano mešajući špatulom da smesa ostane vazdušasta. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta, dok kora ne postane blago zlatna.
Kada je kora pečena, pažljivo je prevrnite na kuhinjsku krpu i zajedno sa papirom zarolajte dok je još topla. Ohladite je tako zamotanu kako bi zadržala oblik.
U činiji pomešajte krem sir, feta sir i seckanu šunku. Dodajte kašiku kisele pavlake ako želite kremastiji fil.
Pažljivo odrolajte koru i skinite papir za pečenje. Ravnomerno namažite fil po površini kore, a zatim je ponovo urolajte. Rolat uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata da se lepo stegne.
Bonus video