Rolat sa blitvom i filom od sira - slavsko predjelo koje prvo nestaje sa stola

Rolat sa blitvom je odličan izbor za slavsku trpezu – lagan, ukusan i lepo izgleda na stolu!

Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

  • 5 jaja
  • 5 kašika brašna
  • 200 g sveže blitve 
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice praška za pecivo

Za fil:

  • 200 g krem sira 
  • 150 g feta sira
  • 100 g sitno seckane šunke
  • 1 kašika kisele pavlake (opciono)

Priprema rolata:

Rolati su odlična ideja za slavsku trpezu, jer su i ukusni i dekorativno izgledaju na ovalu.

Blitvu operite i kratko obarite u ključaloj vodi (2-3 minuta). Ocedite i ispasirajte štapnim mikserom ili seckalicom.

Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg. U drugoj posudi umutiti žumanca sa solju, zatim dodajte pasiranu blitvu i lagano umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Postepeno dodajte umućeni sneg od belanaca, lagano mešajući špatulom da smesa ostane vazdušasta. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta, dok kora ne postane blago zlatna.

Kada je kora pečena, pažljivo je prevrnite na kuhinjsku krpu i zajedno sa papirom zarolajte dok je još topla. Ohladite je tako zamotanu kako bi zadržala oblik.

U činiji pomešajte krem sir, feta sir i seckanu šunku. Dodajte kašiku kisele pavlake ako želite kremastiji fil.
Pažljivo odrolajte koru i skinite papir za pečenje. Ravnomerno namažite fil po površini kore, a zatim je ponovo urolajte. Rolat uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata da se lepo stegne.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Rolat od lisnatog testa  instagram/cookistwow