KAKO SE SPREMA ČUVENO ŠPANSKO JELO - GASPAĆO: Hladna paradajz čorba koja se ne kuva i super je kada su vrućine (VIDEO)

Evo kako se pravi gaspaćo.

Printscreen/YT/hedleyandbennett

Gaspaćo je hladna čorba od paradajza tipična za Španiju i Portugal. Pre 1492. godine, ona se nije pravila sa paradajzom, a ako pravite po originalnom receptu, potrebni su vam: stari hleb, beli luk, maslinovo ulje, so i sirće. Od 1492. počeo je da se dodaje paradajz, mada u Andaluziji postoji više vrsta gaspaća koje ne sadrže paradajz. Jedna vrlo popularna varijanta, tipična za Granadu i Malagu, je beli gaspačo ili ahoblanko koji sadrži bademe, hleb, beli luk, sirće i ulje.

Ako želite možete da dodate parče tost hleba, koji prvo malo namočite u vodi, pa iscekate i stavite u povrće. Možete da dodate seckano kuvano jaje ili pršutu. 

Sastojci:

  • 3-4 paradajza 
  • 1 manji krastavac 
  • 1 paprika 
  • 1 mladi luk
  • 4 čena belog luka 

Priprema:

Isekcajte povrće i stavite u posudu. Dobro posolite, prelijte maslinovim uljem i sipajte malo sirćeta. Lepo promešajte, zatovrite i ostavite u frižideru preko noći. Ujutru lepo izblendirajte, da dobijete kašastu smesu. Ukrasite čeri paradajzom, krastavcem... 

This browser does not support the video element.

Gaspaćo čorba   TikTok/ hedleyandbennet

Izvor: Stvar ukusa