NAJBOLJA BELA ČORBA: Recept nadmašuje i onu kafansku, jeftinija je i krcata mesom i povrćem

Bela čorba je jedna od najlepših, a napravite je lako kod kuće.

Stvar Ukusa

Bela čorba se pravi sa teletinom ili junetinom, ali naš predlog je da probate i ovaj recept sa batakom. Ona se obično služi u kafanama, ali je neizbežna i na slavama ili kada su praznici,a može da se jede i umesto obroka. Toliko je ukusna, a koliko god delovalo da su supe i čorbe komplikovane za pripremu, ispostavlja se da i nisu baš. Ako nikada do sada niste pravili čorbu, samo vodite računa da ona bude topla, a ne vrela, kada u nju budete dodavali žumance sa pavlakom, jer ono ne sme da se skuva, nego da oboji. A crni luk je uvek bolje da dodate prepečeni jer daje bolji šmek. 

  • Sastojci:
  • 600 g bataka (može i teleće ili juneće)
  • 1 veza zeleni (šargarepa, paškanat, peršun)
  • 1 manji celer
  • 1 crni luk
  • 4 krompira
  • 5 kašika pirinča
  • Za zapršku: 
  • 1 kašičica brašna 
  • 1 čaša vode 
  • Još: 
  • 1 žumance
  • 5 kašika pavlake za kuvanje

Priprema:

Crni luk presecite na pola i ispecite na plotni. Zatim u šerpu sipajte vodu i dodajte meso, pa kuvajte. Posolite, pa dodajte i prepečeni luk. Očistite šargarepu, celer i paškanat, pa dodajte u komadu u šerpu sa mesom. Kada povrće omekša i meso se skuva procedite supu. Dodajte u bistru supu sitno seckani krompir i pirinač koji ste prethodno oprali, a šargarepu i celer takođe isekcajte, a ostalo povrće bacite. Kuvajte dok ne omekša. Kada se meso malo prohladi uklonite kost, možete i kožicu, pa isecite i vratite u supu. Kada vidite da je krompir gotov napravite zapršku tako što ćete pomešati brašno i vodu, pa dobro sjedinite da nema grudvica. Sipajte u supu i promešajte. Kuvajte još par minuta, pa ostavite da se prohladi. U prohlađenu supu dodajte umućeno žumance koje ste pomešali sa pavlakom za kuvanje, pa promešajte i služite. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE