Nekada ručak nije mogao da se zamisli bez supe ili čorbe, a danas se uglavnom jedu umesto obroka, jer sadrže sve neophodne sastojke koji će vas zasititi. Jedna od najpoznatijih je teleća čorba, koju možete da pronađete u svim boljim srpskim kafanama, a ako želite da je napravite poput pravih majstora, onda obavezno isprobajte ovaj recept. Teleća čorba nije komplikovana i uspeva i domaćicama koje tek počinju da kuvaju.
- Sastojci:
- 600 g teletine (po izboru)
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- biber u zrnu
- 2-3 lista lovora
- 2 ravne kašike brašna
- 1 ravna kašičica slatke paprike
- 2 žumanceta
- 200 g kisele pavlake
- 1 veza peršuna
- sok od limuna
Priprema:
U šerpi na malo zagrejanog ulja propržite sitno seckani crni luk. Kada on omekša dodajte meso isečeno na kockice, pa kada se kratko proprži sipajte nekih 2 l vode. Dodajte biber u zrnu, lovorov list, a onda i krompir i šargarepu koju ste iseckali na kockice. Poklopite i kuvajte dok povrće i meso ne omekšaju. Nakon toga u jelo dodajte brašno i slatku papriku koju ste pomešali sa vodom. Vodite računa da nema grudvica. Promešajte i kuvajte dok ne proključa. Kada je čorba gotova isključite šporet, pa u istu dodajte žumanca koja ste pomešali sa pavlakom za kuvanje. Lepo promešajte da se svi sastojci sjedine. Na kraju ukrasite seckanim peršunom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa