Vreme šljiva je pred nama, a ako ste ljubitelj slatkiša one su odlične za pravljenje domaćeg slatkog. Osim sastojaka biće vam potrebno i malo strpljenja, ali se trud na kraju isplati.
Potrebno je:
3 kg šljiva
2,5 kg šećera
250-300 ml vode
vanilin šećer
30 g sode bikarbone
nekoliko listova rozetle
kolutići limuna
2 litre vode potrebne za rastvor od sode bikarbone
Šljive koje koristimo trebaju biti zrele, ali ne mekane.
Pročitajte i: Slatko od neljuštenih šljiva
Rastvor sode bikarbone: 30 g sode bikarbone rastvorimo u 2 litra vode.
Šljive dobro operemo ,oljuštimo ,izvadimo koske, pa ih stavljamo u rastvor od sode bikarbone. U ovaj rastvor stavljamo šljive da odstoje 30 minuta.
U šerpu sipamo vode i šećer, pa ostavimo da se šećer otopi, pa sipamo šljive koje smo prethodno oprali vodom od baznog rastvora u kojoj su bili.
Slatko ne mešamo, samo protresemo šerpu, nekoliko puta, a ako se zapeni kašikom sklanjamo penu. Slatko kuvamo 20 do 25 minuta na srednjoj temperaturi. Limun isečemo na krugove i ubacimo u slatko i kuvamo jos 10 minuta. Pred kraj listove rozetle stavljamo u slatko. Kada je skuvano prekrijemo ga vlažnom krpom.
Slatko se stavlja u tegle tek kad se ohladi.
Tegle i pokplopci da su sterilisani i topli pre samog punjenja.
Slatko je mirisno i ukusno, šljive su zadrzale boju i oblik.
Uživajte spremajući.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Tinina kuhinjica
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus