Vreme šljiva je pred nama, a ako ste ljubitelj slatkiša one su odlične za pravljenje domaćeg slatkog. Osim sastojaka biće vam potrebno i malo strpljenja, ali se trud na kraju isplati. 

Potrebno je:

3 kg šljiva

2,5 kg šećera

250-300 ml vode

vanilin šećer

30 g sode bikarbone

nekoliko listova rozetle

kolutići limuna

2 litre vode potrebne za rastvor od sode bikarbone

Šljive koje koristimo trebaju biti zrele, ali ne mekane.

Pročitajte i: Slatko od neljuštenih šljiva

Rastvor sode bikarbone:  30 g sode bikarbone rastvorimo u 2 litra vode. 

Šljive dobro operemo ,oljuštimo ,izvadimo koske, pa ih stavljamo u rastvor od sode bikarbone.  U ovaj rastvor stavljamo šljive da odstoje 30 minuta.

U šerpu sipamo vode i šećer, pa ostavimo da se šećer otopi, pa sipamo šljive koje smo prethodno oprali vodom od baznog rastvora u kojoj su bili.

Slatko ne mešamo, samo protresemo šerpu, nekoliko puta, a ako se zapeni kašikom sklanjamo penu. Slatko kuvamo 20 do 25 minuta na srednjoj temperaturi. Limun isečemo na krugove i ubacimo u slatko i kuvamo jos 10 minuta. Pred kraj listove rozetle stavljamo u slatko. Kada je skuvano prekrijemo ga vlažnom krpom.

Slatko se stavlja u tegle tek kad se ohladi.

Tegle i pokplopci da su sterilisani i topli pre samog punjenja.

Slatko je mirisno i ukusno, šljive su zadrzale boju i oblik.

Uživajte spremajući.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Tinina kuhinjica