Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTKRIVAMO: Kako da napravite slatko od šljiva bez krečne vode?

Da li ima nešto lepše nego kad ujutru uz prvu kafu imate domaći slatko od šljiva? Evo kako lako možete da ga napravite.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Vreme šljiva je pred nama, a ako ste ljubitelj slatkiša one su odlične za pravljenje domaćeg slatkog. Osim sastojaka biće vam potrebno i malo strpljenja, ali se trud na kraju isplati. 

Potrebno je:

3 kg šljiva

2,5 kg šećera

250-300 ml vode

vanilin šećer

30 g sode bikarbone

nekoliko listova rozetle

kolutići limuna

2 litre vode potrebne za rastvor od sode bikarbone

Šljive koje koristimo trebaju biti zrele, ali ne mekane.

Pročitajte i: Slatko od neljuštenih šljiva

Rastvor sode bikarbone:  30 g sode bikarbone rastvorimo u 2 litra vode. 

Šljive dobro operemo ,oljuštimo ,izvadimo koske, pa ih stavljamo u rastvor od sode bikarbone.  U ovaj rastvor stavljamo šljive da odstoje 30 minuta.

U šerpu sipamo vode i šećer, pa ostavimo da se šećer otopi, pa sipamo šljive koje smo prethodno oprali vodom od baznog rastvora u kojoj su bili.

Slatko ne mešamo, samo protresemo šerpu, nekoliko puta, a ako se zapeni kašikom sklanjamo penu. Slatko kuvamo 20 do 25 minuta na srednjoj temperaturi. Limun isečemo na krugove i ubacimo u slatko i kuvamo jos 10 minuta. Pred kraj listove rozetle stavljamo u slatko. Kada je skuvano prekrijemo ga vlažnom krpom.

Slatko se stavlja u tegle tek kad se ohladi.

Tegle i pokplopci da su sterilisani i topli pre samog punjenja.

Slatko je mirisno i ukusno, šljive su zadrzale boju i oblik.

Uživajte spremajući.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Tinina kuhinjica

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti