Priprema zimnice je ono po čemu pamtimo kraje leta i početak jeseni. Ono što je obavezno u svakoj zimnici su džem, ajvar, pinđur i belolučane paprike. Donosimo vam i recept za odličnu salatu sa patlidžanom koja vam neće oduzeti puno vremena i novca, a cele zime ćete uživati u fantastičnom ukusu. 

Sastojci:

  • 1 kg patlidžana 
  • 1 kg paradajza 
  • 500 g paprika 
  • 400 g šargarepe 
  • 1 veći crni luk 
  • 1 glavica belog luka 
  • ljuta paprika po ukusu
  • 40 g peršuna 
  • 100 ml ulja 
  • 25 ml sirćeta 
  • 1,5 kašika soli 
  • 80 g šećera 

Priprema:
Patlidžan isecite, pa posolite, promešajte i ostavite da odstoji nekih 10-15 minuta. U veliki tiganj sipajte ulje i paradajz koji ste izblendirali. Kad krene da ključa dodajte šećer i pola kašike soli. Promešajte i kuvajte 10 minuta nakon ključanja, a zatim dodajte rendanu šargarepu, iseckanu papriku i ljutu papriku, kao i seckani crni luk i dobro promešajte. Poklopite i kuvajte 10 minuta nakon ključanja, pa dodajte patlidžan koji ste prethodno ocedili. Promešajte i kuvajte poklopljeno još 15 minuta. Zatim dodajte mlevenu glavicu belog luka i seckani peršun, kao i sirće. Promešajte, poklopite i kuvajte još 5-7 minuta. Sipajte salatu u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Pustite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa stavite u ostavu ili na neko tamno i malo hladnije mesto. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE