SLATKO OD VIŠANJA - ČUVENI SRPSKI SPECIJALITET: Pomoću dve "cake" naših baka ne postoji šansa da ne uspe

Evo kako se pravi slatko od višanja.

Shutterstock

Nekada su domaćice dočekivale goste sa kašičicom slatkog, a onda su služile kafu, obično tursku i čašu rakije. Priprema slatkog nije teška, a može da se koristi bilo koje voće. U nastavku teskta je recept za slatko od višanja, ali ako više volite neko drugo voće, probajte slatko od kupina

Sastojci:

  • 1 kg višanja
  • 1,25 kg šećera

Priprema:

Višnje lepo operite i izvadite koštice, a zatim uzmite šerpu pa ređajte red višanja, pa red šećera. Kuvajte na tihoj vatri dok se šećer ne otopi, a zatim pojačajte vatru i kuvajte sve dok sok ne postane dovoljno gust. Pošto višnje puštaju vodu, kada pripremite da je slatko dovoljno gusto, sklonite šerpu sa šporeta, pokrijte mokrom krpom i ostavite da stoji najmanje 10 minuta. Za to vreme će ponovo pustiti vodu, pa nakon isteka tih 10 minuta vratite slatko na šporet i kuvajte. Bićete sigurni da je dobro skuvano kada sa kašike budu padale odjednom po dve kapi gustog soka. Sklonite sa šporeta, pokrijte mokrom krpom i ostavite da prenoći. Sutradan napunite tegle koje ste sterilisali. 

Izvor: Stvar ukusa