Iskoristite kupine dok ih još uvek ima na tezgama. Možete uživati u njihovim svežim plodovima, ali da biste i tokom zime mogli njima da se osladite, pripremite ukusan džem po ovom jednostavnom receptu. Nema konzervansa ni veštačkih dodataka, što ga čini daleko boljim od onog kupovnog, a uz štapić vanile imaće prelepu aromu. Super je da ga jednostavno namažete na parče hleba, a može da se iskoristi za pripremu raznih kolača i poslastica.
Sastojci:
- 1 kg kupina
- 600 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 štapić vanile
- 1 limun
Priprema:
Kupine pažljivo operite, pa ih ostavite da se ocede. Stavite ih u veću šerpu u kojoj ćete kuvati džem i pospite ih šećerom. Ostavite je u frižideru da prenoći. Nakon toga ih dobro promešajte drvenom varjačom, pa zatim ocedite od viška tečnosti. Dobijeni sok sipajte u lonac i kuvajte oko pola sata. Čim počne da se karamelizuje, sipajte sok od limuna i promešajte. Dodajte zatim štapić vanile. Pomešajte kupine sa sokom i kesicom vanilin šećera, a zatim ispasirajte sve štapnim mikserom. Kuvajte na jakoj vatri oko 20 minuta do pola sata, dok ne dobije željenu gustinu. Dobijeni džem sipajte u sterilisane tegle, zatvorite i okrenite naopako i ostavite da se ohlade. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE