KAKO SE PRAVI DŽEM OD BUNDEVE: Prava jesenja poslastica od koje će cela kuća mirisati (VIDEO)

Retko ko je pravio džem od bundeve, obično to bude pita ili neki kolač. Isprobajte odličan namaz koji će se svideti i onima koji nisu ljubitelji.

Printscreen/YT/ Food Wishes

Kesten, bundeva, cimet i jabuke su prva asocijacija na jesen. Iz svakog ugla miriše neka od poslastica pripremljena sa ovim namirnicama. Sada je sezona bundeve, a kako je pita od ovog povrća je jedna od najlepših, isprobajte i džem. Garantovano će vam se dopasti, ako ste ljubitelj bundeve, a može da se koristi i kada se spremaju poslastice. 

  • Sastojci:
  • 500 g bundeve 
  • 3/4 šolje šećera
  • 1/4 šolje javorovog sirupa
  • 1,5 kašičica mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/4 kašičice sveže rendanog muskatnog oraščića
  • prstohvat mlevenih karanfilića
  • prstohvat soli
  • prstohvat kajenskog bibera
  • 1 šolja soka od jabuke
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika hladnog neslanog putera

Priprema:
Oljuštite koru bundeve, pa je isecite na manje komade. Kuvajte dok ne omekne, a zatim je ispasirajte. U pire od bundeve dodajte šećer, javorov sirup, cimet, đumbir, muskatni oraščić, karanfilić, so, kajenski biber, sok od jabuke i jabukovo sirće. Sve dobro promešajte i kuvajte dok ne krene da ključa, povremeno promešajte. Nakon toga smanjite temepraturu i kuvajte dok se smesa ne zgusne i smanji za pola, oko 45-60 minuta. Povremeno promešajte. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi 10 minuta. Dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Ohladite na sobnoj temepraturi. Sipajte džem od bundeve u hermetički zatvorenu posudu i ostavite u frižideru preko noći, a nakon toga možete da jedete. Čuvajte u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE