Slatko je jedan od onih recepata bez kojih nekada nije mogla da se zamisli zimnica. Obično se slatko služilo uz kafu, ali i kada vam dođu gosti. Može da se pravi od sveg voća, a naš današnji predlog je svakako da isprobate slatkood smokvi. Danas domaćice ređe prave ovaj slatkiš, a mi vam savetujemo da isprobate tradiciju srpskih baka.
- Sastojci:
- 2 kg smokvi
- 2 kg šećera
- 200 ml vode
- 1 limun
Priprema:
Smokve operite, pa im isecite peteljke i ostavite da se osuše. Nakon toga svaku probušite čačkalicom na par mesta. U veću šerpu staviti šećer i vodu da provri. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa ostavite da tečnost krene da vri. Povremeno promešajte i kada se šećer otopi dodajte smokve. Nastavite da kuvate sat vremena na tihoj vatri. Na kraju sipajte sok od pola limuna, a drugu polovinu isecite na kriške. Sklonite sa šporeta i pokrijte mokrom krpom. Ostavite da prenoći, pa ujutru sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i ostavite do služenja.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa