DOMAĆI DŽEM OD ŠIPKA: Priprema je nekada bila noćna mora domaćicama, a uz ovaj trik sve je lakše

Neka se ove godine u vašoj zimnici nađe i džem od šipka koji je odličan namaz za palačinke.

Shutterstock

Pripremanje tradicionalne zimnice, iako mnogima pričinjava zadovoljstvo, zahteva mnogo vremena, novca i veštine. Zbog toga domaćice koje nemaju uslove za pripremu ovih specijaliteta, kupuju gotovu zimnicu u supermarketima. Iako nam to danas u velikoj meri olakšava život, ipak domaćoj zimnici teško može bilo šta da parira. Ako ste se odlučili da je sami pripremate, onda u vašem špajzu mora da se nađe i recept za džem od šipka. Ovo je jedan od najlakših recepata, a odlična je stvar i to što ne morate da trošite vreme na čišćenje, samo izblendirajte plodove. 

  • Sastojci: 
  • 1 kg šipka
  • 340 g šećera
  • 1 konzervans
  • 1 l vode

Priprema: 

Operite i osušite šipak, pa ga isecite sa obe strane. Stavite ga u blender i sipajte vodu, pa dobro izblendirajte.Ovo je najbolji način da uklonite lepljive semenke i dlačice. Nema više napornog čišćenja, sad je sve gotovo broz. Dobijenu smesu procedite u šerpu i sipajte vodu, pa ostavite da proključa. Nakon toga smanjite temepraturu i kuvajte još nekih 40-60 minuta. Šipak mora dovoljno da omekša da možete da ga promešate. Kada omekša opet kratko izblendirajte, pa procedite. Vratite u šerpu i dodajte šećer i konzervans. Kuvajte dok ne krene da ključa. Sipajte džem u sterilisane tegle. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Kiflice sa džemom  Instagram/cooking_with_larisa

Izvor: Stvar ukusa