Domaća zimnica je uvek bolja od kupovne, ali nemaju ljudi uvek vremena da je pripremaju. Zato vam predlažemo da napravite lovačku salatu, jer nije komplikovana, a po ukusu može da se poredi sa čuvenim ajvarom. Ako nemate vremena za pripremu, u zimnici ne morate da imate puno specijaliteta, ali pečene paprike, ajvar i lovačka salata su obavezni. Kada je poslužite uz pečenje na slavi gosti će se oduševiti.
Sastojci:
- 4 kg paprike
- 1 ljuta papričica
- 1 crni luk
- 2 glavice belog luka
- 1 kg šargarepe
- 1 veza peršuna
- biber u zrnu
- 250 ml ulja
- 250 ml sirćeta
- 3 ravne kašike šećera
- 2 ravne kašike soli
- 2,5 l kuvanog paradajza
- 1 konzervans
Recept za lovačku salatu:
Povrće dobro operite i iseckajte. Zatim u veću šerpu sipajte kuvani paradajz, ulje, sirće, pa dodajte šećer, so i konzervans. Kada tečnost za lovačku salatu krene da ključa dodajte šargarepu, pa posle 10 minuta dodajte i papriku. Kuvajte dok povrće ne omekša. Pred kraj dodajte seckani crni i mleveni beli luk, a onda i seckani peršun. Promešajte i kuvajte još par minuta. Sipajte lovačku salatu u sterilisane tegle, dobro sabijte povrće i tečnost i zatvorite teglu. Okrenite tegle sa lovačkom salatom naopačke, a onda i pokrijte krpom. Kada se ohladi čuvajte lovačku salatu na tamnom i hladnom mestu.
Pročitajte i ovo: Paprike punjene kupusom
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa