Jednostavan recept za džem od šljiva

Pravi domaći džem od šljiva ćete rado jesti, a jednostavno se pravi.

Shutterstock

Sastojci:

  • 6 kg slatkih zrelih šljiva, ispranih
  • 600 g šećera

Recept za džem od šljiva:

Za džem, prvo očistite šljive od koštica i presecite ih na pola, pa ih ubacite u posudu i pospite šećerom. Dobro ih izmešajte i ostavite da odstoje 1 sat, a zatim prebacite smesu u veliki lonac za kuvanje. Pustiće sokove.

Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući. Kuvajte 10 minuta, a zatim isključite vatru. Ohladite na sobnoj temperaturi. Ponovite ovaj korak ukupno četiri puta, a poslednji put ostvatite da provri na nižoj temperaturi i mešajte da ne bi zagorelo.

Prebacite vreli džem u tegle i dobro zatvorite, ali nemojte ih previše zategnuti, jer mehurići vazduha moraju da izađu. Stavite tegle u veliki lonac i prelijte sa 50 ml vode, pa ostavite da proključa i kuvajte 15 minuta.

Izvadite tegle iz lonca i ostavite na sobnoj temperaturi 12-24 sata. Ohladite džem i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i džem od kruške sa aromom vanile.

Pročitajte kako da napravite domaći džem od jagoda bez šećera

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za tiramisu sa džemom od borovnica  Instagram/healthykitchenfoodnetwork

StvarUkusa