KAKO SPREMITI PROKELJ DA NE BUDE GORAK: Korisni saveti koji će vam pomoći da zavolite ovo povrće

Ovako pripremljen sigurno ćete ga zavoleti.

Shutterstock

Ukoliko ste prokelj jeli samo kuvan, ili spremljen na pari, lako je moguće da vam se nije dopao. U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da prokelj pripremite tako da ne bude gorak.

Najvažnija stvar kod kupovine jeste da glavice budu čvrste, kompaktne i jarko zelene boje. Sitniji prokelj je slađi, krupniji, nešto gorči i ima ukus sličan kupusu.

Ukoliko ga kuvate važno je da bude svež, jer ako je stajao pre kuvanja u frižideru biće gorak. 

Ako planirate da prokelj jedete svež, u salati recimo, prvo ga "izmasirajte" uljem. To će omekšati listiće na isti način kao kuvanje, ali će oni ostati ukusniji.

Pečenje je verovatno najlakši i najbolji način da spremite prokelj. Prvo odsecite onaj zadebljali deo na dnu svake glavice, skinite nekoliko listića spolja, pošto su oni obično tvrđi, a zatim glavice presecite na pola. Stavite ih u tepsiju, prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pecite ih u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene (najmanje 15 minuta). Tako će biti "krckavi" spolja, a meki iznutra.

Izvor: Stvar ukusa