U toku je Petrovdanski post i riba će često biti na meniju. Najpopularnija je šaran, pa ako niste naučili kako da je očistite pročitajte u nastavku teksta. Bitno je da se dobro očisti kako bi sačuvala lep ukus. Ona se sastoji iz čišćenja, vađenja unutrašnjosti i sečenja.
Pre nego što počnete sa čišćenjem šarana, treba da ga operete. To je jako bitno kako druge namirnice i proizvodi ne bi mirisali na ribu. Korišćeno i prljavo posuđe od ribe treba da operete dobro, a na kraju očistite sirćetom.
Kada počnete sa čišćenjem ribe, počnite sa krljuštima. Uzmite ribu levom rukom za rep, a desnom držite nož - oštrica nasuprot ljuspicama. Vadite ih, pazite da se isečete kožu ribe nožem. Peraja isecite makazama. Prilikom čišćenja šarana je dobro da odvojite sedefni dugmić (kost). On se nalazi na vrhu glave na mestu gde se spaja sa telom. Ako se ova kost ostavi, to može biti razlog neprijatnog i nekad čak gorkog ukusa jela. Šaran se čisti kroz leđa, a ne kroz stomak, kao što je kod drugih riba. Isecite ga po leđima i izvadite unutrašnjost odatle. Druga varijanta je vađenje unutrašnjosti šarana kroz škrge. Dobro se uhvate i izvuku.
Obavezno vodite računa da prilikom čišćenja šarana ne pokidate creva, koja često sadrže crve koji se mogu rasprsnuti po celoj unutrašnjosti ribe. Nakon što očistite unutrašnjost ribe, dobro je operite vodom.
Pročitajte i kako da spremite ukusnog šarana.
Izvor: Stvar ukusa