KAKO SE PRAVI POSNI KREM SIR: Koristi se kao namaz, u salatama i poslasticama - od 3 osnovna sastojka i začina po želji

Pripremite se za početak posta i spremite posni krem sir.

Printscreen/YT/ Chef Jana

Krem sir se najčešće koristi kao namaz, ali možete da ga nađete i u receptima za salate, ali isto tako i poslastice. Sledeće nedelje, tačnije 28.11. počinje Božićni post, pa je potrebno da omiljene namirnice prilagodite posnom jelovniku. Nekada je izbor bio skučen, ali danas možete da napravite ili kupite krem sir, tvrdi sir, fetu, majonez... i u posnoj varijanti. Takođe, postoji i zamena za jaja, pa samim tim ne morate da se odričete nijednog jela više. 

  • Sastojci:
  • 1 šolja jabukovog sirćeta 
  • 1 l sojinog ili bademovog mleka 
  • 1 kašika maslinovog ulja 

Priprema:
U šerpu sipajte sojino ili bademovo mleko i ostavite da provri. Zatim dodajte sirće i mešajte sve vreme. Kada smesa počne da izgleda kao sitan sir, prebacite u čistu gazu i ocedite, a zatim okačite negde i ostavite da se dobro ocedi. Ako niste okačili iznad sudopere, obavezno postavite nešto gde može da se cedi. Po završenom postupku prebacite ga u posudu i dodajte ulje, posolite i pobiberite, pa dodajte začine po želji. Promešajte i krem sir je gotov. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE