SAVETI ZLATA VREDNI ZA KUVANJE PROSA: Dobro ga isperite, a tajna savršenog ukusa je u bujonu

Naučite kako da lako napravite najlepši proso.

Shutterstock

U kulinarstvu, proso se koristi pre svega u obliku brašna, ali možete i da ga kuvate, koristite u salatama ili različitim jelima od povrća. Bogat je biljnim vlaknima i proteinima, kao i belančevinama. Ova žitarica sadrži kompleks vitamina B, zatim vitamin A, C, D, E, kao i značajne količine niacina, riboflavina i tiamina, a od minerala tu su fosfor i gvožđe. Pošto se lako vari, proso se preporučuje za početak dana, a još jedna prednost je što ne sadrži gluten, pa mogu da ga jedu i osobe koje su alergične. Međutim, mnogi ovu žitaricu ne koriste u ishrani jer ne znaju kako da je pripreme. 

Proso se kuva slično kao pirinač. Bitno je da se nekoliko puta ispere, ali isto tako možete da ga držite i potopljenog u vodi. Dalji način pripreme zavisi od toga šta volite. Možete da ga kuvate u vodi, možete da napravite kašu tako što ćete u raskuvan proso dodati jogurt ili mleko, a ostale sastojke po želji. Postoji još jedan način pripreme, koji je možda i najbolji. Isperite proso, pa ga stavite u šerpu i sipajte bujon. Kuvajte dok ne ispari, a ovako pripremljen će biti mnogo ukusniji jer bujon svako jelo čini boljim. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Zapečena čokoladna kaša od prosa  TikTok/shaynateresetaylor

Izvor: Stvar ukusa