2 super saveta da prženo testo ne upije ulje - za najbolje uštipke, fritule, krofne...

Ako volite prženo pecivo, ali ne želite da bude previše masno, savetujemo da iskoristite neki od ovih sastojaka.

Foto: Shutterstock

Mešenje testa mnogim domaćicama predstavlja muku, ali postoje i oni recepti za pecivo, gde se testo samo umuti mikserom. Ako volite mekike, fritule, uštike, ali i krofne, postoji jedna stvar koja nikome ne prija. Priprema ovog peciva je jednostavna, ali često se dešava da pecivo bude previše masno, jer se prži u dosta ulja. Ipak, iskusne domaćice su otkrile trikove koji će vam pomoći da proizvodi od testa ne budu masni.

Koristite prašak za pecivo ili sodu bikarbonu 

U testo dodajte prašak za pecivo ili sodu bikarbonu zajedno sa prosejanim brašnom, pa umutite. Jedan od ovih sastojaka će pomoći da testo ne bude previše masno dok se prži u ulju. Isto tako, treba da zagrejete ulje dobro, jer ono zatvara testo i dozvoljava mu da upije višak masnoće. 

Rakija

Dodajte čašicu rakije u testo i onda još jednom umesite. Ovo je stari trik koje su još naše bake koristile, ali danas je pomalo zaboravljen. Ne morate da brinete jer se ukus rakije uopšte neće osetiti, a poslužiće da testo ne bude previše masno.

Pročitajte i ovo: Kako se pravi jogurt testo

BONUS VIDEO: 

(StvarUkusa/S.B.)