Krofne nas podsećaju na detinjstvo, kada su nas bake dočekivale sa toplim i slatkim pecivom koje je mirisalo već sa ulaznih vrata. Mekane i vazdušaste svima su omiljene, a njihova jedina mana je što se prže u dosta ulja, pa mogu da budu masne. Iako danas postoje recepti za krofne koje se peku bez kapi ulja,zna se da kada se prže, pecivo ostaje vazdušasto iznutra, a spolja dobija hrskavu koricu.

Zahvaljujući sjajnim trikovima, krofne neće upiti mast, a trik nije u ubrusu. Pekari su otrkili tajnu koju retko ko zna. Ako dodate prašak za pecivo ili sodu bikarbonu u testo, ono neće upiti ulje, ali za ovaj trik većina domaćica zna. Takođe, ono mora da bude dobro zagrejano, jer tako testo neće upiti višak. Postoji još jedan magični sastojak za koji mnogi ne znaju, a to je alkohol koji se dodaje u testo. Ako dodate samo kašiku nekog jačeg alkohola (npr. votke ili konjaka) rezultat će biti savršen. Testo neće upiti ulje, a biće vazdušasto i mekano. 

Izvor: Stvar ukusa