Ponekad se zagorela hrana toliko zalepi za dno posude, da ju je gotovo nemoguće očistiti. Ne pomažu ni jaka abrazivna sredstva, ali postiji jednostavno rešenje koje vam može pomoći da vaše šerpe zablistaju kao nove.

Nije u pitanju ni skupa hemija, ni kiselina koja širi neprijatne mirisi celom kućom, već 4 sastojka koja već imate kod kuće. Reč je o prašku za sudove, pasti za zube, sodi bikarboni i vodi. Ova neobična kombinacija čini čuda na površinama gde se uhvatila rđa ili postoje tvrdokorne mrlje kojih je teško da se rešite. U jednoj posudi pomešajte 500 ml praška za sudove, 90 g pasta za zube, 1 kašika sode bikarbone i 500 ml vode. Dobro sjedinite, a onda sipajte smesu u neku plastičnu posudu. Dobijenu tečnost sipajte na dno šerpe koja ima tvrdokorne mrlje i istrljajte sunđerom. Samo isperite vodom i videćete da posuda sija kao nova. 

Ovaj jednostavan trik možete da primenite i na drugim površinama kao što su zagoreli šporet, zaprljana sudopera, a odličan je i za skidanje rđe sa predmeta u bašti ili na terasi.

Izvor: Stvar ukusa