Saznajte šta je braon puter i kako da ga napravite. U pitanju je magični sastojak sa snagom transformacije, braon puter dodaje slatkoću slanim jelima, dočarava ukus orašastih plodova gde nema orašastih plodova i daje primamljivu složenost ukusa svemu što dotakne. Moža će vas zanimati i ovih10 saveta koje svako ko peče tortu treba da zna!
U pitanju je puter koji je zagrejan dok ne porumeni i ne postane prošaran "zlatnim" mrljama. Ovo daje puteru izuzetnu orašastu aromu, toliko da ga Francuzi zovu maslac od lešnika. Kada pravite smeđi puter, zagrevate ga dok proteini u čvrstim materijama mleka ne postanu braon boje i to nije striktno karamelizacija, to se dešava šećerima na nešto višoj temperaturi, ali je slično. Daje mu prepečen ukus i zlatnu boju.Dok se to dešava, voda takođe isparava, tako da ćete izgubiti oko 15-20% ukupne težine. Možda će vas zanimati i kako se karamelizuje luk.
Kako da napravite braon puter
Jednostavno nasecite malo putera (da biste ubrzali proces topljenja), bacite ga u tiganj na srednje jakoj vatri i sačekajte da se dogodi magija! Evo faza do kojih ćete stići na putu do braon putera:
Faza zgrušavanja:
Kako se puter topi i voda koju sadrži počne da ključa, bela čvrsta materija mleka će se odvojiti od masti i isplivati na vrh u grudvicama. Ako biste u ovoj fazi prosejali čvrste materije mleka, ostao bi vam pročišćeni puter. Bez zapaljivih čvrstih materija mleka, bistar puter ima višu tačku dimljenja.
Faza pene:
Kada voda ispari, mehurići će se smanjiti u veličini, ali će rasti u zapremini. Ovo je faza stvaranja pene - potrebno je često mešati da biste sprečili da se čvrsta materija uhvati i sagori. Mehurići vam mogu zakloniti pogled na proces, pa povremeno podižite posudu sa vatre i ostavite da se pena smanji kako biste mogli da pazite na boju. Možete se zaustaviti bilo gde između svetlo žutosmeđe do tamno smeđe boje ćilibara, ali imajte na umu, što je tamnija boja, to je više nalik na karamelu. Ne dozvolite da dodatno potamni, inače će imati gorak i zapaljiv ukus.
Završna faza:
Kada budete zadovoljni bojom, sipajte ga u čistu posudu da zaustavite proces kuvanja. Ohladite ga i čuvajte u frižideru ili zamrzivaču.
Pročitajte i 4 genijalna načina da iskoristite soc od kafe!
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.