Postoji 10 saveta koje svako ko peče tortu treba da zna. Pečenje torte može biti teško. Možda će vas zanimata kako da napravite mekane i vazdušate krofne uz 3 super saveta. Jedna mala greška može dovesti do potpuno upropaštene torte ili kolača. Uz ovih 10 savetaza pečenje torte napravićete savršen desert, baš po receptu!

10 saveta koje svako ko peče tortu treba da zna:

​1. Koristite sastojke sobne temperature

Izvadite sastojke ih iz frižidera sat vremena pre nego što počnete sa pravljenjem torte. Puter na sobnojtemperaturi se mnogo lakše muti sa šećerom. Ako su prethodno bili na sobnoj temeperaturi jaja i puter će se manje razdvajati, a belanca je lakše umutiti nego kada su hladna.

2. Temeljno umutite puter i šećer

Ovaj postupak pomaže da se kolači lagano podignu. Mućenje može trajati i do 10 minuta da biste dobili svetlu i mekanu smesu.

3. Proverite da li su brašno i sredstva za dizanje sveži

Ako je brašnu i sredstvima za dizanje testa prošao rok trajanja, to bi moglo da utiče na ukus i/ili dizanje kolača.

4. Pratite recept

Pečenje je nauka - postoji razlog za uputstva. Ako se od vas traži da koristite neslani puter ili velika jaja, uradite to. I nikada nemojte dodavati više sredstva za dizanje „samo da biste bili sigurni“. Ako to uradite, smesa će porasti više nego što struktura patišpanja može da izdrži, pa će se srušiti. Osim toga, patišpanj će biti gorak i bezukusan.

5. Precizno izmerite preporučene količine

Digitalne vage su bolje od šoljica ili odokativnog merenja. Takođe možete izmeriti tečnost, jer je 1ml = 1g. Merenje je od ključnog značaja za uspešnost recepta. 

6. Prosejte suve sastojke na vlažne

Treba da prosejete suve sastojke svaki put. Saznajte i da li brašno treba da se proseje svaki put pre dodavanja u testo ili sos. Ovo pomaže u sprečavanju stvaranja grudvica i smanjivanja testa za torte. Preporučujemo da dodate suve sastojke iz tri dela, mešajući svaki put pre nego što dodate sledeću turu.

7. Mešajte nežno, ali temeljno

Koristite gumenu lopaticu ili veliku metalnu kašiku. Okrenite činiju prema sebi jednom rukom, dok drugom koristite lopaticu/kašiku za mešanje oko svake strane šerpe, podižući smesu nagore i preko dna posude u pokretima u obliku osmice. Ne preterujte.

8. Koristite odgovarajući kalup za torte

Vašoj torti će biti potrebno manje ili više pečenja ako je u kalupu za torte pogrešne veličine. Crni plehovi apsorbuju više toplote od običnih metalnih, pa proverite tortu nekoliko minuta ranije - i okrenite četvrtasti pleh u rerni na polovini pečenja, da sprečite zagorene uglove. Možda će vas zanimati koji kalup je najbolji za pečenje mafina, a koji za voćne kolače i keksiće.

9. Dobro proučite kako radi vaša rerna

Većina kolača se peče na oko 180°C/160°C. Koristite termometar za rernu da proverite da li je vaša rerna tačno kalibrisana.

10. Pecite na srednjoj ringli u rerni

Ovo je važno kako biste bili sigurni da će kolač ili patišpanj za tortu biti ujednačeno pečen. Svakako, uz ovih 10 saveta za pečenje torte, sigurno će poslastica biti ukusna!

Pročitajte i super trikove za pripremu kora od belanaca

BONUS VIDEO

KULINARSKI TRIK MASTER ŠEFA ZA SAVRŠENO PEČENO MESO! Otkrio kad je pravo vreme da okrenete šniclu! Kurir televizija

StvarUkusa/L.S.