Teletina se koristi u mnogim jelima, ali priprema ovog mesa zahteva određene kulinarske veštine, kako bi ispalo mekano i sočno. Ako želite da napravite teletinu kao u restoranu, mi vam otkrivamo neke trikove koji će vam pomoći u tome.
Pre svega, svako ko planira da priprema teletinu treba da zna da to mlado meso životinje ne starije od 9 meseci. Ako je starije onda ste kupili govedinu. Razlika između ova dva mesa je ogromna, a prepoznaćete teletinu po tome što je ružičaste boje i ne sadrži masnoću. U zavisnosti koji deo teletine koristite, tako ga i spremate (npr. vrat se dinsta, biftek se peče na roštilju, ali se pre toga marinira, od leđa se prave teleći kotleti...)
Kod pripreme bilo koje vrste mesa bitno je da ono na kraju bude sočno i mekano, a sa mladim mesom, kao što je teletina, to može da bude pipavo. Ako ga previše dinstate ili kuvate može da bude tvrdo i bezukusno.
Saveti za kuvanje meke teletine
- Кomad telećeg mesa uveče premažite sodom. Ujutru dobro operite i prokuvajte. Da bi ukus bio izraženiji prilikom kuvanja, možete dodati kašiku konjaka;
- Da teletina pri pečenju bude sočnija, treba da odstoji 2 sata u sirćetu i vodi u odnosu 1 kašičica sirćeta na litar vode. Može se marinirati senfom i ostaviti da odstoji pola sata pre pečenja;
- I pečena teletina može da omekša ako na dno tepsije sipate belo vino i dok se peče dolivate vodom sa sokom od limuna i belim vinom. Takvo meso ne treba stavljati u veoma vruću rernu, čak i ako je prekriveno folijom;
- Teleći odresci će postati mekani ako se mariniraju u svežem mleku 12 sati pre prženja. Druga pogodna marinada je čaša vina, biber u zrnu, šargarepa i celer iseckan na kockice, kao i 2 glavice sitno seckanog luka. Meso takođe treba marinirati 12 sati;
- Da biste pripremili nežne teleće šnicle, potrebno je da meso namažete smeso od ulja i sirćeta. Prilikom pečenja i prženja teleće meso mora stalno da se okreće da bi se ravnomerno ispeklo;
- Biće mekana i sočna, ako na pečenu teletinu stavite puter da se istopi.
- Ubrzajte dinstanje ili pečenje teletine tako što ćete dodati 1 kašičicu šećera i 1 kašike votke ili konjaka u vodu. Za brzo ključanje možete dodati 1 kašiku sirćeta ili limunovog soka.
Pročitajte i ovo: Teleći kotleti u sosu od parmezana
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem