Hrskava pileća kožica možda i ne može uvek tako jednostavno da se dobije, ali sve što vam treba je so i malo strpljenja da dobijete tu hrskavost kod kuće. Možda će vas zanimati i sjajan trik za mekano meso - mnogi ne znaju.
Počnite solju
Vlaga je neprijatelj kada je u pitanju postizanje hrskave teksture. Zato je cilj pronaći načine da se ukloni. Najbolji i najlakši način da to postignete je suvo salamurenje piletine. Suvo salamurenje uključuje nanošenje debelog sloja soli na kožu piletine, a zatim davanje vremena da učini svoju magiju. So će izvući vlagu iz kože, i obezbediti vlagu duboko u njoj.
Može da vam posluži bilo koja so, ali je najbolja ona koja ima grubu teskturu. Biće vam potrebna oko 1 kašičica po kilogramu piletine. Ako više volite finu so, koristite upola manje zapremine.
Proces pripreme
Preporuka je da piletinu solite najmanje jedan sat unapred ako koristite komade, a idealno 24 sata ako radite sa celim piletom. Za najbolje rezultate preporučuje se posipanje soli preko piletine, a zatim, ako je potrebno, utrljavanje u sve pukotine. Zatim meso stavite kožom nagore na rešetku na pleh pre nego što se je stavite u frižider.
Ostavite je nepokrivenu, jer je frižider neverovatno suvo okruženje koje takođe pomaže da se izvuče vlaga iz kože. Da bi sve bilo higijenski, držite meso na donjoj polici, sa izvesnim rastojanjem od druge hrane. Obavezno očistite površine kada izvadite piletinu.
Pečenje pileta
Kada je osušite, vreme je da je pečete. Oduprite se želji da isperete so (to će poništiti sav vaš napredak u isušivanju kože) i umesto toga odmah je pecite. Preporučuje se pečenje u tiganju da biste dobili ultra hrskavu kožicu.
Zagrejte ulje u velikom tiganju, stavite piletinu sa kožom nadole i pecite na srednje jakoj vatri dok ne postane zlatna i hrskava, a zatim je okrenite i pecite dok je ne prebacite u rernu na 220 stepeni da se zapeče do kraja. Ostavite je otkrivenu kada je izvadite nekih pet minuta pre nego što počnete da uživate u hrskavoj korici.
Pročitajte i trikove da se ćufte ne raspadaju pri prženju!
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.