Kako da iseckate luk bez suza na proveren način

Postoje brojni trikovi da iseckate luk bez suza, a svi su isprobani i deluju.

Shutterstcok

Luk je jedan od sastojaka koji se najčešće koristi u kuvanju. Nažalost prilikom pripreme najčešće zasuze oči i peckaju. Pojedini ljudi čak moraju da naprave pauzu u sečenju luka, kako bi uopšte mogli da dovrše.

Postoji veliki izbor trikova koji ublažavaju nelagodu prilikom sečenja luka, a koje možete da isprobate i vidite koji od njih najbolje deluje na vas. Isprobajte neke od ovih trikova:

1. Zagrejte luk u mikrotalasnoj rerni

Za ovu trik zagrejte ceo, neoljušteni luk u mikrotalasnoj rerni na visokoj temperaturi 30 sekundi, a zatim ga oljuštite i isecite. Trebalo bi da toplota neutrališe jedinjenja u luku koja iritiraju oči.

2. Ohladite luk u frižideru

Oljuštite i prepolovite luk, zatim ga stavite na tanjir i u u frižider na 15 minuta pre nego što uzmete da ga sečete na kockice.

3. Držite krišku hleba u ustima

Navodno možete pokušati da držite parče hleba u ustima dok seckate luk, jer će sprečiti suzenje očiju.

4. Trljajte nož limunovim sokom

Za ovaj trik prepolovite limun i nekoliko puta prevucite obe strane oštrice noža po limunu tokom seckanja luka. Ovaj metod je vrlo efikasan u sprečavanju suzenja očiju.

5. Potopite luk u vodu

Prepolovite i oljuštite crni luk, a zatim ga potopite hladnom vodom u čini na 15 minuta, i stavite u frižider i počnite da ga seckate tek nakon toga.

6. Seckajte luk u blizini ventilatora

Postavite ventilator blizu daske za sečenje, koji duva od vas, kada sečete luk. Ova metoda može značajno da pomogne u sprečavanju kijanja i suzenja očiju prilikom seckanja luka.

7. Nosite naočare

Nosite par naočara kada sečete luk. Najbolje je da stavite naočare za plivanje, a ovaj način zaštite se pokazao i kao najefikasniji. Možda će vas zanimati i kako da crni luk duže ostane svež.

Pročitajte savet kako da na pravi način karamelizujete luk

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Pečeni crni luk  instagram/cookistwow

StvarUkusa