Luk je jedan od sastojaka koji se najčešće koristi u kuvanju. Nažalost prilikom pripreme najčešće zasuze oči i peckaju. Pojedini ljudi čak moraju da naprave pauzu u sečenju luka, kako bi uopšte mogli da dovrše.
Postoji veliki izbor trikova koji ublažavaju nelagodu prilikom sečenja luka, a koje možete da isprobate i vidite koji od njih najbolje deluje na vas. Isprobajte neke od ovih trikova:
1. Zagrejte luk u mikrotalasnoj rerni
Za ovu trik zagrejte ceo, neoljušteni luk u mikrotalasnoj rerni na visokoj temperaturi 30 sekundi, a zatim ga oljuštite i isecite. Trebalo bi da toplota neutrališe jedinjenja u luku koja iritiraju oči.
2. Ohladite luk u frižideru
Oljuštite i prepolovite luk, zatim ga stavite na tanjir i u u frižider na 15 minuta pre nego što uzmete da ga sečete na kockice.
3. Držite krišku hleba u ustima
Navodno možete pokušati da držite parče hleba u ustima dok seckate luk, jer će sprečiti suzenje očiju.
4. Trljajte nož limunovim sokom
Za ovaj trik prepolovite limun i nekoliko puta prevucite obe strane oštrice noža po limunu tokom seckanja luka. Ovaj metod je vrlo efikasan u sprečavanju suzenja očiju.
5. Potopite luk u vodu
Prepolovite i oljuštite crni luk, a zatim ga potopite hladnom vodom u čini na 15 minuta, i stavite u frižider i počnite da ga seckate tek nakon toga.
6. Seckajte luk u blizini ventilatora
Postavite ventilator blizu daske za sečenje, koji duva od vas, kada sečete luk. Ova metoda može značajno da pomogne u sprečavanju kijanja i suzenja očiju prilikom seckanja luka.
7. Nosite naočare
Nosite par naočara kada sečete luk. Najbolje je da stavite naočare za plivanje, a ovaj način zaštite se pokazao i kao najefikasniji. Možda će vas zanimati i kako da crni luk duže ostane svež.
Pročitajte savet kako da na pravi način karamelizujete luk
BONUS VIDEO
StvarUkusa