Najbolji način da iskorisite beli luk: Izvucite mu pun ukus i aromu bez prženja

Otkrijte kako da izvučete pun ukus i aromu iz belog luka - ovo je najbolji način da ga iskoristite, a nije prženje.
beli-luk-2 Foto: Foto: Shutterstock

Beli luk je osnovni sastojak mnogih jela, od paste do povrća i ribe, ali često postaje gorak kada se predugo prži. Postoji jednostavna, ali moćna tehnika koja potpuno menja njegov ukus i oslobađa njegovu prirodnu aromu i slatkoću.

Umesto klasičnog prženja, beli luk možete potopiti u ulje. Princip je jednostavan: ulje se blago zagreje, zatim se u njega stave tanki komadići belog luka i ostave da polako otpuste svoj miris i ukus.

Na taj način se sprečava gorčina koja nastaje kod prekuvanog ili preprženog luka, a dobijate bogatu i aromatično ulje kao bazu za jela.

Za još jaču aromu:

Beli luk zgnječite stranom noža umesto da ga sečete.

 Ova metoda je posebno pogodna za paste, ali i za ribu, povrće ili čak prepečen hleb. Kombinacija maslinovog ulja, belog luka i začina kao što su ljuta paprika i peršun stvara savršeno uravnotežen ukus.

Rezultat je jelo sa intenzivnim, a blagim ukusom belog luka, dovoljno sofisticirano da impresionira goste ili ulepša običan ručak.

Pročitajte kako da se rešite neprijatnog mirisa kupusa tokom kuvanja? Samo mu dodajte ovaj sastojak.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.