Ukoliko rado pripremate tradicionalna jela od kupusa, verovatno i vi kao i većina domaćica imate problem sa njegovim mirisom koji se uporno širi kuhinjom i ostaje prisutan i dugo nakon kuvanja.

Iako je nezaobilazan u jelima kao što su sarma, podvarak ili slatki kupus, mnogima upravo ta snažna aroma predstavlja najveću manu. Ipak, postoji jednostavan trik, kojim ga možete ublažiti.

 Ključ je u tome da se tokom kuvanja u šerpu doda mala količina mleka. Na otprilike pola kilograma kupusa dovoljno je da sipate oko 100 ml mleka. Iako deluje neočekivano, mleko odlično neutrališe specifične sumporne note koje se oslobađaju prilikom kuvanja.

Zahvaljujući tome, miris ostaje znatno blaži i ne širi se po celom stanu. Još bolji efekat postići ćete ako tokom kuvanja obavezno držite šerpu poklopljenu, jer se tako sprečava širenje pare koja nosi neugodne arome.

Pored toga što smanjuje miris, mleko kupusu daje i prijatniji, zaokruženiji ukus. Povrće postaje mekše, a jelo dobija blagu, kremastu notu koja mnogima posebno prija.

Za još lepšu aromu:

Dodajte jedan do dva lista lovora u šerpu dok se kupus kuva. Lovor prirodno ublažava intenzivne mirise, a pritom daje jelu finu, aromatičnu notu.

Ovaj trik najviše dolazi do izražaja kod dinstanog svežeg kupusa, ali može se primeniti i u drugim jelima gde želite da ublažite miris bez narušavanja originalnog ukusa.

 Korišćenjem ovog jednostavnog postupka bićete sigurni da kuća neće biti ispunjena neprijatnim mirisom, čak i dok kuvate jela od kupusa. Istovremeno, sam ručak biće još ukusniji, a priprema mnogo prijatnija. Uz malo mleka, kuvanje kupusa prestaje da bude nešto čega se treba plašiti i postaje pravi užitak.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, pogledajte kako da napravite slatki kupus sa knedlama po bakinoj meri.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.