Kada stigne hladno vreme, svi posežemo za jelima koja će nam ugrejati i dušu i telo, a jedno od takvih je upravo slatki kupus. Iako retko kome spada među omiljene, postoji jednostavan način da mu poboljšate ne samo ukus, već i miris koji mnoge odbija.

Pored dodatka paradajz pirea i stabljike celera, Mađari se kunu u jedan poseban začin koji potpuno transformiše ovo jelo - kim! Možda deluje neobično, ali probajte – čak će i oni koji inače izbegavaju kupus tražiti još jedan tanjir.

Osnovne informacije

Kuhinja: Mađarska

Tip jela: Glavno jelo

Porcije: 6

Vreme pripreme: 25 minuta

Vreme kuvanja/pečenja: 50 minuta

Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 15 minuta

Težina: Srednje lako

 Sastojci:

  • 1 glavica kupusa
  • 1 l paradajz sosa
  • 475 ml vode
  • 2-3 kašike paradajz pirea
  • 1 glavica crnog luka
  • jedna stabljika celera
  • 2 šargarepe
  • 4 kašike ulja
  • 3 kašike običnog brašna
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • pola kašičice mlevenog kima
  • 1 kašika šećera ili po ukusu
  • 1 kašičica soli

Priprema:

1. korak: Čišćenje i seckanje kupusa

Uklonite spoljašnje ili oštećene listove sa kupusa i podelite ga na četvrtine, isecite čvrstu sredinu, pa isecite listove na trakice.

2. korak: Krčkanje

U duboku šerpu ubacite šolju vode, šargarepu, paradajz sos i paradajz pire, pa dodajte trakice kupusa. Začinite solju i mlevenim kimom. Ubacite ceo luk bez ljuske i stabljiku celera i kuvajte na srednjoj vatri dok kupus ne omekša, oko pola sata.

Žena ubacuje iseckani kupus u šerpu
Savet za pripremu najukusnijeg slatkog kupusa Foto: Shutterstock

 3. korak: Vađenje luka i celera

Kada je kupus gotov, izvadite luk i stabljiku celera iz šerpe u kojoj se kuvao. Proverite da li potrebno da dolijete malo vode, ako jeste dodajte i nastavite da krčkate na laganoj vatri.

4. korak: Pravljenje zaprške

U malom tiganju zagrejte oko četiri kašike ulja, dodajte tri ravne kašike običnog brašna i pržite na srednje laganoj vatri dok ne počne da rumeni. Sklonite sa vatre, pa umešajte kašičicu slatke paprike u prahu. Dodajte oko šolju hladne vode uz neprekidno mešanje, a zatim sipajte ovu smesu u šerpu sa kupusom.

5. korak: Završnica

Mešajte dok se malo ne zgusne. Zasladite sa malo šećera po ukusu i krčkajte još nekoliko minuta pre serviranja.

Ukoliko želite da saznate još nekoliko trikova kako da poboljšate ukus ovog jela, pogledajte kojih pet namirnica treba da dodate u slatki kupus.

Espreso/StvarUkusa/Aleksandra Malko