Kada stigne hladno vreme, svi posežemo za jelima koja će nam ugrejati i dušu i telo, a jedno od takvih je upravo slatki kupus. Iako retko kome spada među omiljene, postoji jednostavan način da mu poboljšate ne samo ukus, već i miris koji mnoge odbija.
Pored dodatka paradajz pirea i stabljike celera, Mađari se kunu u jedan poseban začin koji potpuno transformiše ovo jelo - kim! Možda deluje neobično, ali probajte – čak će i oni koji inače izbegavaju kupus tražiti još jedan tanjir.
Osnovne informacije
Kuhinja: Mađarska
Tip jela: Glavno jelo
Porcije: 6
Vreme pripreme: 25 minuta
Vreme kuvanja/pečenja: 50 minuta
Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 15 minuta
Težina: Srednje lako
Sastojci:
- 1 glavica kupusa
- 1 l paradajz sosa
- 475 ml vode
- 2-3 kašike paradajz pirea
- 1 glavica crnog luka
- jedna stabljika celera
- 2 šargarepe
- 4 kašike ulja
- 3 kašike običnog brašna
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- pola kašičice mlevenog kima
- 1 kašika šećera ili po ukusu
- 1 kašičica soli
Priprema:
1. korak: Čišćenje i seckanje kupusa
Uklonite spoljašnje ili oštećene listove sa kupusa i podelite ga na četvrtine, isecite čvrstu sredinu, pa isecite listove na trakice.
2. korak: Krčkanje
U duboku šerpu ubacite šolju vode, šargarepu, paradajz sos i paradajz pire, pa dodajte trakice kupusa. Začinite solju i mlevenim kimom. Ubacite ceo luk bez ljuske i stabljiku celera i kuvajte na srednjoj vatri dok kupus ne omekša, oko pola sata.
3. korak: Vađenje luka i celera
Kada je kupus gotov, izvadite luk i stabljiku celera iz šerpe u kojoj se kuvao. Proverite da li potrebno da dolijete malo vode, ako jeste dodajte i nastavite da krčkate na laganoj vatri.
4. korak: Pravljenje zaprške
U malom tiganju zagrejte oko četiri kašike ulja, dodajte tri ravne kašike običnog brašna i pržite na srednje laganoj vatri dok ne počne da rumeni. Sklonite sa vatre, pa umešajte kašičicu slatke paprike u prahu. Dodajte oko šolju hladne vode uz neprekidno mešanje, a zatim sipajte ovu smesu u šerpu sa kupusom.
5. korak: Završnica
Mešajte dok se malo ne zgusne. Zasladite sa malo šećera po ukusu i krčkajte još nekoliko minuta pre serviranja.
Ukoliko želite da saznate još nekoliko trikova kako da poboljšate ukus ovog jela, pogledajte kojih pet namirnica treba da dodate u slatki kupus.
Espreso/StvarUkusa/Aleksandra Malko
