Legenda jugoslovenskog kulinarstva, Stevo Karapandža, ostavio je neizbrisiv trag u kuhinjama širom regiona. Njegov recept za sarmu smatra se jednim od najboljih — jednostavan, tradicionalan i pun ukusa. Upravo zato, nema boljeg trenutka da se pripremi nego sada, kada dani postaju sve hladniji, a miris sarme mami toplinu doma.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća, tradicionalna
Tip jela: glavno jelo
Porcije: 6–8
Vreme pripreme: 40 minuta
Vreme kuvanja: 2,5–3 sata
Ukupno vreme: oko 3,5 sata
Težina: srednje

Sastojci

Za sarmu:

  • 1 glavica kiselog kupusa (oko 1 kg)
  • 500 g mlevenog mešanog mesa (svinjsko i goveđe, najbolje od vrata)
  • 100 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1–2 kašike sitno seckane slanine
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna
  • 1 jaje
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašika suvih začina
  • malo mlevene ljute papričice
  • 1 lovorov list
  • suva rebra ili kobasice po želji
  • 1 kašika mlevene slatke paprike
  • 2 kašike paradajz-koncentrata

Za zapršku:

  • malo ulja
  • 1 veliki crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike

Savet plus

Stevo Karapandža je uvek govorio:

"Tajna dobre sarme je strpljenje – pustite da se ukusi prožmu, meso omekša, a kupus oslobodi aromu."

Najlepša je kada prenoći, jer tada postaje još ukusnija i mirisnija – prava kraljica zimskih dana.

Priprema

1. korak: Priprema fila

Pirinač poluskuvajte. Na malo ulja propržite seckani crni luk dok ne porumeni, dodajte beli luk i sitno seckanu slaninu, pa kratko propržite.

2. korak: Mešanje sastojaka

U većoj posudi pomešajte mleveno meso, peršun, poluskuvani pirinač, jaje, so, biber, suve začine i prstohvat ljute papričice. Dodajte proprženi luk i sve dobro sjedinite.

3. korak: Priprema kupusa

Listove kiselog kupusa pažljivo odvojite, uklonite tvrde delove i isperite višak soli. Deo glavice sitno naseckajte – poslužiće kao sloj na dnu i vrhu lonca.

4. korak: Sklapanje sarme

Na svaki list stavite kašiku fila, pažljivo uvijte i poređajte u lonac. Na dno stavite sloj iseckanog kupusa, zatim red sarme, pa komad suvog mesa ili rebara. Završite slojem kupusa. Dodajte lovorov list, papriku, paradajz-koncentrat i nalijte vodu da sve bude pokriveno.

5. korak: Kuvanje

Krčkajte na laganoj vatri 2–3 sata, uz povremeno dolivanje vode po potrebi.

6. korak: Zaprška i završnica

Na malo ulja propržite luk i beli luk, dodajte papriku i kratko promešajte. Sipajte zapršku u tečnost u kojoj se sarma kuvala i ostavite da se lagano krčka još nekoliko minuta.

BONUS VIDEO:

00:23
Rolovane tikvice punjene sirom i spanaćem Izvor: Instagram/ cheftomwalton