NA KOJOJ TEMPERATURI SE PEČE MESO, A NA KOJOJ TORTE? Kada jelo ide u hladnu, a kada u toplu rernu - velika je razlika!

Bitno je da znate na koju temepraturu da podesite rernu, ako želite da vam svako jelo uspe.

Shutterstock

Da li vam se dešavalo da vam jelo ili torta ne uspe? Ovo posebno važi za patišpanj ili beze kore, jer one često mogu da propadnu, a niko ne zna razlog. Samo trenutak nepažnje može da dovede do toga da se jelo ili torta baci, a ovo se dešava čak i iskusnim domaćicama. 

Ako ste se pitali kako profesionalnim kuvarima sve uvek uspe, to je zato što znaju pravilno da koriste rernu. Koliko god delovalo nebitno od nje sve zavisi i važno je da znate da pečete pite, testa ili poslastice na određenoj temperaturi. 

Sve ima pravila, pa tako i temepratura rerne. Ako pravite pravite puslice ili kuvano testo rerna treba da bude uključna na 60-150°C. Ovo omogućava da vam beze kore ili kuvano testo uvek ispadne savršeno. 

Ako pečete masno testo, vanilice i slično onda rerna treba da bude podešena između 150-200°C. 

Na 250-300°C se peče meso (razne vrste pečenja), kao i lisnto testo.

Na najjaču temperaturu i skroz gore ka grejaču podižete samo jela koja želite da dobiju koricu. 

Napomena: Kada pečete testo, musaku, meso rerna uvek treba da bude zagrejana. 

Pročitajte i ovo: Kako se pravilno koristi rerna

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Punjeni krompir sa slaninom i sirom  Instagram/mobkitchen

(StvarUkusa/S.B.)