Dobar sos može da poboljša ukus svakog jela, ali ako ga ne napravite kako treba može i da ga uništi. Kod sosa je bitno da bude gust, a za to se najčešće koristi brašno. Međutim, može da se desi da ga nemate kod kuće kada vam je napotrebniji, pa vam mi predlažemo još sjajnih opcija za zgušnjavanje sosa. Pored brašna, dugo krčkanje sosa je takođe bitno i može da vam pomoći da bude gust.
Kako sve možete da zgusnete sos?
Žumance
Za neke vrste sosova, žumance je odličan predlog da se sos zgusne. U posudi pomešajte žumance sa malo sosa, pa ga dodajte u šerpu. Sve lepo sjedinite i kuvajte na laganoj temperaturi dok se sos ne zgusne.
Pasirano povrće
Ako pravite neki sos za koji koristite povrće, onda i njega možete iskoristiti da ga zgusnete. U blenderu ispasirajte sastojke i vratite na šporet. Pored ove opcije možete da dodate i pire od karfiola ili krompira koji će vam pomoći da se sos zgusne.
Puter
Ubacite komadić putera u sos, a osim što će vam pomoći da se zgusne, umak će imati i lep sjaj. Nemojte da dodajte previše putera, bolje počnite sa malo, pa pojačajte količinu ako je potrebno.
Pročitajte i ovo: Kako se pravi tartar sos
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)