Pasulj je neizostavan deo domaće kuhinje - hranljiv, ukusan i savršen i za posne i za mrsne trpeze. Ipak, svi znamo njegovu manje prijatnu stranu: posle tanjira pasulja, često sledi osećaj nadutosti i neprijatnosti.
Srećom, postoji jednostavan trik koji to može sprečiti, a potrebna vam je samo šargarepa.
Zašto pasulj izaziva nadimanje
Pasulj je prava riznica proteina i vlakana, ali sadrži i oligosaharide – složene šećere koje naš organizam ne može potpuno da svari. Kada stignu do creva, bakterije ih razgrađuju i tom prilikom stvaraju gasove. Taj proces je prirodan, ali može izazvati osećaj težine, nadutosti i nelagodnosti.
Kada dodati šargarepu
Pre kuvanja, potopite pasulj preko noći – Ostavite ga da stoji u vodi 8 do 12 sati, pa tu vodu obavezno prospite pre kuvanja. Na taj način uklanjate deo šećera koji izaziva gasove.
Zatim tokom kuvanja u drugoj ili čak trećoj vodi, jednostavno ubacite celu ili krupno iseckanu šargarepu u šerpu sa pasuljem.
Šargarepa tokom termičke obrade ublažava dejstvo teško svarljivih šećera iz pasulja i doprinosi boljoj probavljivosti jela. Ne “upija” gasove, ali pomaže da se oni u manjoj meri stvore.
Kao dodatni bonus, šargarepa daje jelu blagu slatkastu notu i bogatiju boju. Kada je pasulj skuvan, možete je izvaditi ili izgnječiti i umešati nazad za puniji ukus i kremastu teksturu.
Ako vas zanima još kulinarskih trikova i saveta, pogledajte u čemu je tajna savršeno kremastog krompir pirea.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.