8 saveta za pripremu ćufti koje se ne raspadaju tokom prženja: Evo šta sve treba da im dodate

Uz pomoć ovih 8 saveta, saznajte šta treba da uradite i dodate u ćufte da biste sprečili njihovo raspadanje tokom prženja.
Foto: Shutterstock

Priprema domaćih ćufti ponekad može biti pravi izazov – nisu samo u pitanju mleveno meso i začini koje spojite, oblikujete i pržite. Postoji prava mala nauka koja pomaže da ćufte ostanu savršeno oblikovane i sočne. Evo kako da napravite ćufte koje se neće raspadati.

1. Masaža mesa rukama

Verovali ili ne, najbolje je da meso i sve sastojke za ćufte izmešate rukama. Toplota vaših dlanova pomaže da se proteini u mesu aktiviraju, što omogućava da se smesa bolje poveže tokom kuvanja. Nemojte preterivati – samo par minuta je dovoljno dok meso ne postane blago lepljivo.

 2. Dodajte prezle

Prezle su ključni sastojak - deluju kao vezivo i pomažu da ćufte ostanu sočne upijanjem viška soka. Međutim, treba da budete pažljivi. Previše prezli može učiniti ćufte suvim ili gnjecavim, dok premalo neće pružiti dovoljno strukture. Stavite tri kašike prezli na 450 g mlevenog mesa. Ako izbegavate gluten, ovsene pahuljice mogu biti odlična zamena.

3. Dodajte jaje

Jedno blago umućeno jaje na 450 g mesa pomaže da sastojci ostanu povezani. Jaje deluje kao lepak, ali previše može učiniti ćufte tvrđim. Ako ne koristite jaja, možete ubaciti krišku hleba u mleko, dobro je ocediti i dodati u smesu.

4. Ne pretrpavajte smesu

Izbegavajte dodavanje previše povrća u samu smesu. Začini i bilje su odlični, ali previše sitno seckanog povrća otežava povezivanje ćufti. Povrće stavite u sos ili poslužite sa strane.

5. Uvaljajte ćufte u brašno

Pre prženja, uvaljajte svaku ćuftu u obično brašno. Ovo je jedan od najjednostavnijih načina da se spreči raspadanje tokom kuvanja i da dobijete lepu zlatno-smeđu koricu.

6. Dajte im prostora

Ne pretrpavajte tiganj. Ćufte treba da imaju dovoljno prostora da se slobodno kreću dok se prže.

Foto: Shutterstock

 7. Lagano protresite, ne okrećite

Umesto da ih stalno prevrćete, lagano protresite tiganj kako bi ih okrenuli. Ovo pomaže da zadrže savršen okrugli oblik i dobiju hrskavu, rumenu koricu. Alternativno, možete ih peći u rerni 15–20 minuta, u zavisnosti od veličine.

8. Prepržite pre nego što ih stavite u sos

Nikada ne stavljajte sirove ćufte direktno u sos. Prepržene ćufte ne samo da ostaju čvrste, već i dodatno pojačavaju ukus celog jela.

Ukoliko vas zanima još trikova i saveta za pripremu mesa, pogledajte kako da meso u gulašu ne ispadne žilavo.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.