Slavsko žito zbog jednog začina ima neverovatan ukus: Svi će vas pitati u čemu je tajna

Saznajte zbog kog začina će svi pitati šta je tajna vašeg slavskog žita i zašto ima tako dobar ukus.
Foto: Shutterstock

Slavsko žito je simbol tradicije, ali ponekad i najsigurnijim receptima fali ono nešto što ga čini nezaboravnim. Iskusne domaćice su oduvek znale za jedan poseban začin koji će aromu i ukus žita podići na potpuno novi nivo, a to je mleveni muskatni oraščić.

To je sitan začin, ali njegova aroma žitu daje mu poseban, prepoznatljiv miris koji će oduševiti sve goste za slavskom trpezom.

Sastojci za klasično slavsko žito:

  • 500 g pšenice belije
  • 400 g šećera
  • 400 g mlevenih oraha
  • 2 vanilin šećera
  • pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića (tajni začin)

Priprema:

1. Potapanje pšenice: Pšenicu obavezno potopite veče pre kuvanja. Vodu u kojoj je stajala prospite i sipajte svežu hladnu vodu.

2. Kuvanje: Stavite na jaču vatru dok voda ne proključa, potom smanjite i kuvajte dok zrno ne omekša i počne da puca.

3. Hlađenje i mlevenje: Ocedite pšenicu i ostavite da se prohladi. Zatim je sameljite u mašini za mlevenje ili blenderu. Nemojte previše blendati – tekstura treba da bude zrnasta, a ne kašasta.

Savet plus:

Žito dobro ohladite. Što se duže hladi bolje upija miris muskatnog oraščića, pa će svaki zalogaj biti puniji i aromatičniji.

4. Dodavanje začina i šećera: U samlevenu pšenicu dodajte šećer, zatim mlevene orahe i vanilin šećer. Sve dobro promešajte.

5. Završnica: Na kraju dodajte mleveni muskatni oraščić i još jednom sjedinite sve sastojke.

Serviranje

Izaberite lepu činiju za slavlje i u nju stavite žito koje će domaćin nositi u crkvu. Dekorišite sa nekoliko celih oraha ili pospite dodatnim mlevenim orasima za elegantan završni izgled.

Isprobajte bakin trik za najbrže slavsko žito, štedi vreme, a svako zrno ispadne mekano i ukusno.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.