Kako se pravi najbolji bolonjeze sos? Italijani mu obavezno dodaju ovaj sastojak

Saznajte šta Italijani obavezno dodaju u bolonjeze sos da bi imao najbolji ukus.
Foto: Shutterstock

Ako volite italijansku kuhinju i želite da vaš bolonjeze sos konačn ima onaj bogati, pun ukus kao iz najboljeg italijanskog restorana, postoji mali trik koji sve menja. Iako se ovaj legendarni ragu često sprema od kombinacije mlevenog mesa, povrća i paradajz sosa, jedan sastojak je ključan - svež paradajz.

Bolonjeze sos sa razlogom važi za najpoznatiji mesni umak na svetu. On je srce tradicionalne kuhinje grada Bolonje, a originalni recept čuva se gotovo kao nacionalno blago. Ipak, i najklasičnija jela dozvoljavaju male izmene koje podižu ukus na viši nivo. A upravo je svež paradajz taj koji daje posebnu punoću, prirodnu slast i aromu koja se ne može postići sa konzerviranim.

Umesto industrijskog pelata, dodajte nekoliko svežih, zrelih paradajza - najbolje sorte roma (šljivar). Oni će sosu dati sočnost i prirodnu kiselkasto-slatku notu, zahvaljujući kojoj bolonjeze dobija onu rapsodiju ukusa zbog koje Italijani s ponosom tvrde da nema pravog uživanja bez dobrog ragua. 

Trik za još bolji ukus

Ako želite da vaš bolonjeze sos dobije još bogatiji i zaokruženiji ukus, dodajte malo mleka (2–3 kašike) pred kraj kuvanja. Italijani ovo često rade - mleko ublažava kiselinu paradajza, sos postaje kremastiji, a meso mekše.

Da stvar bude još zanimljivija, poznati šef i fud bloger Vinćenco Prosperi savetuje da se u osnovu sosa doda malo pancete. Ovaj sastojak unosi dubinu i aromu kakvu imaju autentični italijanski sosevi.

Uz to, svež peršun, prstohvat paprike, crni biber i eventualno malo šećera (ako paradajz nije dovoljno sladak) dopunjuju savršen balans ukusa.

Priprema je jednostavna, ali važan je redosled. Na maslinovom ulju propržite sitno seckan luk dok ne omekša, dodajte beli luk, a zatim i mleveno meso koje treba lepo da se proprži i sjedini sa povrćem. Nakon toga umešajte paradajz pire i začine.

Tek pred kraj kuvanja dodajte seckani svež paradajz, kako bi zadržao aromu i dao sosu potrebnu svežinu. Poklopite i pustite da se sve lagano krčka najmanje 15 minuta – što duže, to bolje.

Dok se sos kuva, skuvajte testeninu prema uputstvu. Prelijte ih bogatim bolonjeze sosom, pospite parmezanom i svežim peršunom, i uživajte u jelu koje miriše na Italiju.

Blic Žena/Stvar ukusa/Aleksandra Malko