Ovaj praznik je jedan od 36 najvećih praznika u našem kalendaru i obeležen je crvenim slovom.

Taj dan slavi majke, i čin rađanja kao najbitniji period u životu svake žene. Zato one danas treba da izbegavaju teške poslove i da se bave porodicom i decom.

Ovaj praznik je u narodu poznat kao Mala Gospojina ili mala Bogorodica. Na ikoni se rođenja Svete Djeve Marije predstavlja tako da majka Ana leži na postelji, novorođena Marija u kolevci, a tu su i rodbina i prijatelji.

Ovaj praznik obeležava i period kad počinju svadve i veselja, a takođe tad počinju i mnogobrojni radovi u polju, od oranja do setve zimskih useva. Tu su i mnogobrojne stočarske svečanosti.

Osim toga smatra se da je to vreme za branje lekovitog bilja i nasađivanje kokoški, jer po starom verovanju, pilići izvedeni iz tih jaja izrastaju u dobre koke nosilje, koje svojim ukućanim donose ukusna i zdrava jaja.

Nije retkost da ovaj veliko praznik vernici uzimaju za svoju krsnu slavu ili je pak samo u okviru porodice slave uz zajednički ručak i posluženje.

Za ovaj praznik vezuju se razni običaji, a neki od njih su vezani za pojave u prirodi. Smatra se da ako je na taj dan vedro, sunce će nas grejati i tokom jeseni i zime, pa ona neće biti jaka i hladna.

Na današnji dan majke posvećuju pažnju deci i porodici, najčešće obavljajući samo lake kućne poslove ili se opuštaju uz vezenje i pletenje. Na ovaj dan treba izbegavati donošenje bitnih životnih i poslovnih odluka.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs