Četvrti po redu Sajam medija održan je u Hali 3 Beogradskog sajma. Na štandu Adria Media Groupe predstavio se kulinarski portal Stvar ukusa koji svakodnevno donosi pregršt novih recepata i saveta iz oblasti kulinarstva i ishrane.

Portal Stvar ukusa ugostio je Jelenu Petrović, osnivača bloga i youtube kanala “Kod bake u gostima”, i Borku Blečić, makrobiotičara i homeopatu, sa kojima smo razgovarali o zdravim domaćim ali i tradicionalnim receptima.

Naša dugogodišnja saradnica Jelena Petrović sa bloga “Kod bake u gostima” ispričala nam kako je od obične bake postala “sajber baka”. Njen Youtube kanal ima preko 120.000 prijavljenih korisnika, a kada je pre par godina pokrenula blog nije ni slutila koliku će slavu doživeti njeni recepti. Baka Jela kaže da je glavni cilj njenog kanala da uvede mlade u svet kulinarstva pokazujući im lagane, jeftine recepte koji će biti za svačiji džep i to korak po korak.

Stvar ukusa na Sajmu medija: Kako pripremiti brze, a zdrave domaće obroke
Foto: Filip Plavčić 0120

Ona je u svetu kulinarstva već 40 godina! Još kao devojka je počela da sprema, a imajući u vidu da je uveliko zakoračila u sedmu deceniju života – njena spretnost u virtuelnom svetu još više dobija na značaju.

Najveću podrška pruža joj suprug Milan, publici poznatiji kao Dejka.

“Ja kuvam, a Dejka mi pomaže u nabavci namirnica i snimanju recepata. Kad spremim jelo, obavezna je degustacija, a zna se ko je glavni degustator! Publici koja prati moj kanal je najvažnija ocena i komentar Dejke”, istakla je baka Jela.

Druga sagovornica bila nam je Borka Blečić – osnivač udruženja “Zdrav stav”, makrobiotičar i autor knjige “Zdravija ishrana za (pre)zaposlene”, koja nam je ispričala kako je kada došla na ideju da se bavi makrobiotikom.

“Makrobiotika je postala deo mene nekako neprimetno. U početku je to sve novo, a kasnije kako stičete praksu tako dolazite do toga da vam to postane normalno.”

Makrobiotika se zasniva na uravnoteženom konzumiranju namirnica, gde su neke jin a druge jang. Bitno je da se unose podjednako i jedne i druge da bi organizam bio u ravnoteži.

Stvar ukusa na Sajmu medija: Kako pripremiti brze, a zdrave domaće obroke
Foto: Filip Plavčić 0123

Borka je istakla da je najbitnije da se hranimo onako kako je to pripoda donekle uredila. Koristite one namirnice koje su tog trenutka dostupne u baštama i na pijacama. Ne koristite voće i povrće koje nije s našeg podneblja kao i zamrznute namirnice.

Sad je idealno vreme za pripremu jela od bundeve i karfiola pa je preporuka da se sada spremaju ukusne čorbice od ovog povrća.

Stvar ukusa na Sajmu medija: Kako pripremiti brze, a zdrave domaće obroke
Borka Blečić, Foto: Filip Plavčić 0124