Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
Uskršnji post se naziva i Veliki zbog posebne važnosti i dužine trajanja. Sastoji se od Svete četrdesetnice i Strasne sedmice.
Četrdesetnica je ustanovljena od strane Crkve radi podražavanja 40-dnevnog posta i molitve Isusa Hrista posle svoga krštenja, udaljivši se u pustinju – pred svoje stupanje na propoved Jevanđelja.
Iza Svete četrdesetnice, koja se završava u petak šeste sedmice posta, dolazi post Strasne sedmice posvećen učestvovanju u stradanjima i smrti Hrista.
Prva sedmica Velikog posta zove se i Čista, jer se za vreme nje oplakuju gresi. Crkva uči vernike da se odreknu greha i samopregorom uzdržavanja dođu do spasenja i večnog života.
Tokom ove sedmice, preporučuju se post i molitva, pokajanje, duhovni podvizi.
U vreme Uskršnjeg posta oni koji ga se prdržavaju uzdržavaju se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama.
Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti.
Izvor: mojnovisad.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem