Somelijer Kevin Bojer i osnivač vinarije Lot 18 Filip Džejms, došli su na ideju da naprave poseban kuhinjski aparat koji će običnu vodu pretovriti u vino. Čitav projekat je još u fazi prikupljanja sredstava, ali je osnovna ideja da ključnu ulogu u proizvodnji vina ima tehnologija, i naravno, malo koncentrata grožđa.
Za samo tri dana, pomoću mobilne aplikacije, specijalnog aparata i koncentrata grožđa možete uživati u čaši domaćeg vina. Iako potrebni koncentrisani sastojci koštaju svega nekoliko dolara, aparat će biti nešto skuplji, pa će ljubitelji vina za njega morati da izdvoje oko 500 dolara.
Evo na koji način Čudesna mašina (The Miracle Machine), kako su idejni tvorci nazvali ovaj aparat, funkcioniše:
-izaberete recept preko aplikacije
-na posebnom sajtu kupite kvasac, koncentrat grožđa i dodatne arome
-u aparat stavite koncentrat, vodu i kvasac i uključite mašinu
-putem mobilnog telefona dobijate informacije o procesu fermentacije vašeg vina
-dodate posebne arome koje će vašem vinu dati poseban ukus kao da je staro nekoliko meseci ili čak i godinu
-putem mobilnog telefona, otprilike nakon tri dana, dobijate informaciju o tome kada je vino spremno za konzumiranje
Bili pobornik ovakvog tehnološkog napretka u proizvodnji vina ili ne, jedno je sigurno, ovaj izum baca potpuno novo svetlo na tradiciju pravljenja domaćeg alkoholnog pića od grožđa.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem