Veruje se da će Francuzi uvek biti prepoznatljivi po beretkama i bagetima pa je to jedno od objašnjena zbog čega je Francuska kandidovala ovaj njihov najpoznatiji hleb za UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Francusko Ministarstvo kulture je saopštilo da je ovaj korak veoma bitan kako bi se zaštitili ne samo oblik i ime, već i recept i sastojci bageta.

Prema izveštaju ministarstva, 1970. godine je bilo 55.000 pekara širom Francuske koje su proizvodile bagete, međutim, danas ih je 35.000.

"Zbog toga smo se odlučili na ovakvu meru zaštite kako bismo podigli sviest široj javnosti o važnosti bageta te samim tim usporili pad njegove proizvodnje", naveli su iz ministarstva.

Baget je duguljasti hleb i najpoznatiji u Francuskoj koji se pravi od samo četiri sastojka - brašna, vode, soli i kvasca. On je specifičan po svojoj hrskavoj kori i mekanoj unutrašnjosti, ali samo ukoliko je napravljen prema receptu.

Njegovo poreklo datira iz 17. veka, ali je potrošnja porasla u 20. veku. Danas se u Francuskoj svake sekunde pojede oko 320 bageta što je na godišnjem nivou oko 10 milijardi.

Nacionalno udruženje francuskih pekara i slastičarni je pozdravilo ovu odluku budući da su oni bili jedni od inicijatora.

"Nakon četiri godine našeg zalaganja s ponosom možemo reći da je naš zahtev urodio plodom. Ovim činom se pojačava naša stručnost i samim tim ohrabruju mlađe generacije da odaberu pekarstvo kao svoju profesiju", istakao je predsednik udruženja Dominique Anract.

Konačna odluka UNESCO-a bit će donesena do kraja 2022. godine, piše Euronews.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: klix.ba